Sportska 2012.: Barakude stepenicu iznad svih

Kraj godine je vrijeme kada se povlače crte, prave završni računi i pogledava se unatrag u godinu koja završava. U svijetu sporta ova je godina bila posebno bogata jer se održalo i Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre. Hrvati su bili jako uspješni. Donosimo, po našem izboru, deset najupečatljivijih postignuća u 2012. godini:

10. Messi i Ronaldo
Istina, ovo nije direktno vezano za Hrvatsku, no rivalitet ove dvojice nogometaša je zaista obilježio proteklu godinu i svi koji su ga pratili svjedočili su stvaranju povijesti. Real i Barcelona su u prošloj sezoni već po navici konkurenciju u Primeri ostavili svjetlosnim godinama iza sebe. U Ligi prvaka je sreća (jedanaesterci) onemogućila El Clasico u finalu. Za to su najzaslužniji bili upravo ova dvojica nogometnih genijalaca. Messi je prošlu sezonu okončao na prvom mjestu ljestvice strijelaca ispred Ronalda, no Real je, zahvaljujući Portugalcu, došao do naslova prvaka s rekordnim brojem bodova. Jedini koji je donekle uspijevao držati korak sa spomenutim dvojcem je nevjerojatni Kolumbijac Falcao.

9. Hajdukova dica
Ove godine su u Hajduku (manje namjerno, više pritisnuti praznom blagajnom) zaista dali priliku „bilim tićima“. Pokazalo se to kao pun pogodak. Okosnicu momčadi čine dojučerašnji juniori koji su, uz nekoliko solidnih, a jeftinih prinova ostvarili solidan rezultat. Drugo mjesto u prvenstvu i polufinale kupa su i više nego se ovoj mladoj momčadi predviđalo prije sezone. Kao nagrada je došao i veliki rezultat na San Siru gdje je Hajduk pobjedio Intera. Na kraju je to bila pirova pobjeda, al nema veze. Ostat će zapisano da je mali Hajduk slavio protiv bivšeg europskog prvaka.

8. Dinamo u Ligi prvaka
Bez obzira na jedan bod u dvije sezone, neosporna je činjenica kako je Dinamov plasman u elitno europsko natjecanje dvije godine za redom veliki rezultat. Taj uspjeh Modre čini najboljim klubom u regiji.

7. Hrvatski nogometaši hit u Europi
Trakavica od pregovora između Real Madrida i Tottenhama rezultirala je potpisom Luke Modrića za kraljevski klub. Nakon odlične igre na Euru, Mario Mandžukić je nastavio parati mreže u dresu Bayerna.Po dolasku u Everton Nikica Jelavić je proglašen jednim od najboljih pojačanja na Otoku. Darijo Srna kao kapetan predvodi najugodnije iznenađenje ovogodišnje Lige prvaka. Hrvatski nogometaši su na glasu, igraju važne role u velikim klubovima.

6. Nogometaši na Euru
Nakon neuvjerljivih kvalifikacija koje su okončali na drugom mjestu iza Grčke, Hrvati su briljantnom predstavom u Istambulu uzvratili Turcima za bolan poraz na Euru 2008. i plasirali se u Poljsku i Ukrajinu. Tamo se nisu uspjeli probiti iz skupine pored budućih finalista Italije i Španjolske. Ostaje nam žaliti za propuštenim prilikama u drugom poluvremenu protiv Talijana i nedostatkom hrabrosti protiv svjetskih i europskih prvaka.

5. Novi uzlet KK Splita
Bespoštednim zalaganjem Nikole Vujčića i njegovih suradnika, košarkaški klub Split se polagano podiže iz pepela. Stvorila se respektabilna momčad koja je na Gripama mnogima pomrsila račune. Krenulo se u privatizaciju, dionice se prodaju. Financijska situacija je i dalje vrlo teška, ali vidi se svjetlo na kraju tunela. Bravo, Žuti!

4. Brončani rukometaši
Rukometne medalje više i nisu vijest. Dvije bronce u protekloj godini, ona s Europskog prvenstva i ona s Olimpijskih igara, održavaju kontinuitet odličja koje naši kauboji donose s velikih natjecanja. Medalja je mogla biti i drugačijeg sjaja, no bronca je itekako velika stvar. Dobrim rezultatima muške reprezentacije pridodajmo i povijesni plasman ženske reprezentacije na OI u London.

3. Sandra Perković
Dvostruka europska prvakinja, pobjednica dijamantne lige, olimpijska pobjednica. Uz to skromna, vesela, pristupačna, obožavana. Ništa više nije potrebno reći. Sandra, kapa do poda!

2. Žetva medalja u Londonu
Hrvati su iz Londona donijeli 6 medalja, što je najviše otkad Hrvatska nastupa na Olimpijskim igrama. Osim već spomenutih rukometaša i Sandre Perković, medalje su osvojili Lucija Zaninović, Giovanni Cernogoraz, četverac na pariće i vaterpolisti.

1.Vaterpolisti potopili konkurenciju
Prije nekoliko dana vratar hrvatske vaterpolo reprezentacije Josip Pavić proglašen je najboljim vaterpolistom svijeta. Drugo mjesto je osvojio njegov reprezentativni kolega Miho Bošković. Vaterpolo je jedini hrvatski sport koji ima kvalitetno klupsko natjecanje u kojem se nekoliko klubova bori za prvaka (Jug, Mladost, Primorje). Iz takve neophodne klupske konkurencije, pod vodstvom vjerojatno najboljeg trenera u povijesti ovog sporta, stvorila se moćna reprezentacija koja je u istoj godini osvojila i Europsku ligu i Olimpijske igre.

Godina koja odmiče, naravno, imala je i svoju tamniju stranu. Priču o negativnim sportskim događajima 2012. godine za nekoliko dana...