Stipanović i Mihelić za europske medalje jedre u Splitu

Službenim prijavama sudionika i premjeravanjima danas u Splitu počinje Europsko prvenstvo za Laser i Laser Radial. Nastupa skoro 300 jedriličara i jedriličarki iz 40ak zemalja svijeta, među njima i oko 30 hrvatskih predstavnika predvođenih trostrukim europskim prvakom Tončijem Stipanovićem i svjetskom prvakinjom Tinom Mihelić. Ponedjeljak je prvi dan jedrenja, svečano otvaranje s defileom sudionika sutra u 20 sati na splitskoj rivi.

Nakon godinu dana priprema stigao je trenutak da se vrata regatnog ureda službeno otvore. Flota je stigla u Split, velika je gužva u lučici jedriličarskog kluba Split, užurbano se obavaljaju zadnji detalji. Danas i sutra svi sudionici moraju odraditi službene prijave i premjeravanja, u ponedjeljak kreće bitka! Sutra je test velikog pogona organizacije, trening regata kao uobičajeni dio programa. Oko 120 ljudi na moru i kopnu zaduženo je da sve prođe besprijekorno. Užurbanosti će naravno uvijek biti, međutim s obzirom na veliko iskustvo koje hrvatski klubovi imaju u organizaciji velikih natjecanja ne sumnjamo da će i ovoga puta sve biti kako treba.

Tri naslova europskih prvaka se dijele: u muškom olimpijskom samcu Laseru, u ženskom olimpijskom samcu Laser Radialu, te u prijelaznom samcu za muškarce Laser Radialu. Svaka flota jedri naravno odvojeno, na dva regatna polja, koja će biti smještena nedaleko Čiova. Udaljenost regatnog polja bit će mala otegotna okolnost, s obzirom da će floti trebati oko sat vremena da isplovi i isto toliko da se vrati. Predviđeno je 12 jedrenja, dva svaki dan. Tri dana se jedre kvalifikacije, nakon čega se flota dijeli na finalne zlatne, srebrne i brončane skupine za daljnja tri dana finalnih jedrenja.

Popis sudionika je maksimalno impresivan. S obzirom da su sva kontinentalna natjecanja u jedrenju uvijek otvorenog formata mogu nastupiti i jedriličari s drugih kontinenata, s tim da naravno ne konkuriraju za europske medalje. Konkurencija na EP u Splitu identična je onome što se očekuje na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj u rujnu. Odličan veliki test uoči Santandera, koji, kako smo već više puta naglašavali, nosi 50 % normi za Rio 2016.

U Laseru naše prvo ime je svakako trostruki europski prvak Tonči Stipanović. U prošle četiri godine tri je osvojio europsko zlato, jedino kad nije bio na postolju je bila 2012. kad nije niti nastupio radi priprema za OI. Lanjsko EP u Irskoj bilo je krajnje dramatično, nakon cijelog tjedna jedrenja zadnjih 100 metara odlučivalo je o medaljama.

- Mislim da je sve spremno, stvarno se osjećam dobro, oprema je dobra zadovoljan sam sa svojom brzinom, tako da je nekako sve na svom mjestu i jedva čekam da počne – kaže Tonči.

U muškoj konkurenciji uz Stipanovića dobri rezultati također se očekuju od Daniela Mihelića i Filipa Jurišića.

Tina Mihelić ima dva europska zlata i jedno srebro, osvojeno od 2009. do 2011. godine, prošle dvije godine zauzela je peto i šesto mjesto.

- Ove godine smo na domaćem terenu, pripremala sam se dobro, prošlih tjedan dana sam testirala opremu, mislim da je prilično dobra, imala sam priliku trenirati s konkurencijom. Stotinjak je cura, bit će zanimljivo – skromna je naša svjetska