Sutra započinje jesenska ragbijaška sezona

U subotu 15. rujna započinje jesenska ragbijaška sezona. Nakon uzbudljiva tijeka i završnice prošlogodišnjeg Prvenstva Hrvatske, poklonici ragbija  s nestrpljenjem iščekuju   početak nove prvenstvene utrke. Ujednačenost kvalitete dovela je do dramatične završnice i prilične pažnje  ragbijaške i sportske javnosti. Mogu li sve kvalitetnije momčadi HARK Mladosti, RK Sinja i RK Zagreba prekinuti rezultatsku dominaciju Ragbi kluba Nada-Split, višestrukog prvaka Hrvatske,  pitanje je koje će zaokupljati pažnju ragbijaške javnosti i ove sezone.

Momčadi se sve kvalitetnije pripremaju, stalno se radi na usavršavanju stručnog i igračkog kadra, stoga vjerujemo da nas očekuje jedna  uzbudljiva i kvalitetna ragbijaška sezona. U hrvatskom ragbiju nema dramatičnih prijelaza igrača iz kluba u klub.  Promjene u igračkom i trenerskom kadru neznatne su u odnosu prema  promjenama u rosteru profesionalnih klubova. Ipak vrijedno je zabilježiti: Nik Jurišić nakon šestomjesečnog izbivanja zbog ozljede vratio se u redove Mladosti.  

Od ove jeseni, kapetan je preuzeo i trenersku palicu  zagrebačkih akademaca,  zamijenivši reprezentativnog kolegu prof. Ivana Šutu. U novu  sezonu mladostaši će bez iskusnih  Buljanovića, Bljaića te najvjerojatnije bez braće Slaviček. Promjena trenera dogodila se  i u drugom zagrebačkom  prvoligašu. Klupu RK Zagreb napustio je nekadašnji All Blacks, Gary Braid  a do dolaska nove akvizacije s N. Zelanda  momčad za sezonu pripremao je stožer u sastavu: doc.dr.sc. Miroslav Mandić,  Tvrtko Zelić i prof. Hrvoje Bartolić. Sastav momčadi najavljen je bez većih promjena.  

Najmanje promjena bilo je u redovima dalmatinskih prvoligaša. Kod aktualnog prvaka, momčadi RK Nada, bilježimo tek povratak Đurovića, Jurčevića i Marčića u sastav prve momčadi. Trenerski dvojac M. Borozan i I. Rešetar nastavljaju posao na istim funkcijama. Prema dobivenim informacijama iz RK Sinj, njihova momčad sastavljena je od istih igrača koji su nastupali ovog proljeća. Voditelj sinjske momčadi,  Marko  Grčić,  istaknuo je veliko zalaganje i entuzijazam svih igrača tijekom ovosezonskih priprema. U godini kada sinjski klub slavi 40 godina uspješnog djelovanja, želja svih igrača i vodstva je konačno stići do jednog vrijednog seniorskog trofeja.

Ovogodišnje natjecanje igra se u istom formatu kao i lani tj. uz hrvatske prvoligaše  nastupat će slovenski prvak RK Ljubljana kao pridruženi član lige.

Parovi I. kola

Sinj, 15. rujna 2018.             RK  Sinj –  RK Zagreb    SC „Andrija Alčić i Ivica Poljak Sokol“    16:00

Zagreb, 15 rujna 2018.         HARK Mladost –  RK Ljubljana     Igralište Mladosti                        14:00

WRRS – Women Regional Rugby Sevens

Zajedno s muškim kolegama ovog vikenda startaju i hrvatske ragbijašice.  Djevojke ovosezonska natjecanja započinju prvim regionalnim WRRS turnirom u Ljubljani. Natjecanja djevojaka iz sezone u sezonu postaju sve kvalitetnija i interesantnija. Ove sezone imat ćemo čak šest regionalnih turnira za žene koji će se organizirati u četiri različite zemlje . U službenoj konkurenciji nastupaju: NSA Sofia – Bugarska, RAK Olimpija – Slovenija, RK Gladijatori – BiH, te. RK Nada, ŽARK Mladost i ŽRK Zagreb iz Hrvatske.  U cilju sve veće popularizacije i razvoja ženskog ragbija na svakom od ovih šest turnira pored navedenih klubova u službenom natjecanju omogućit će se nastup van konkurencije još nekim ženskim klubovima iz regije i Europe.  Tako će na prvom turniru u Ljubljani pored navedenih klubova nastupiti austrijski Piraten RC Donau Wien i Alp Tigers te mađarski RC Vadmacskak.

Braniteljice naslova, ragbijašice splitske Nade, nakon kratke ljetne pauze zbog međunarodnih natjecanja te kvalitetnih priprema s optimizmom iščekuju početak jesenske sezone. Trener prof. Nikola Denić na prvi ovosezonski turnir u Ljubljanu povest će slijedeće igračice: Kovačić, Gajica, Buratović, Pleština, Žaja, Avramović, Điko, Colić, Alajbeg, Banovac i Petričević.

Ljubljana, 15. rujna 2018.    WRRS   Olimpija 7s     Igralište RAK Olimpija     od 12:00 sati

Foto:  Berislav Rožman