Tematska staza „Put do Sv. Jure“ na Perunu

Perun je nevelik planinski masiv, koji se proteže 17 km uzduž Jadranske obale, od rijeke Žrnovnice do ušća Cetina kod Omiša. Ime je dobio po praslavenskom bogu Perunu, bogu groma i munje (Gromovniku), koji je pokrštavanjem slavenskih plemena adekvatnu zamjenu dobio u legendi o Sv. Jurju i probodenom zmaju.

Upravo ta priča o prelasku slavenskih plemena sa starih vjera na kršćanstvo bila je okosnica priče o „Putu do Sv. Jure“. Riječ je o tematskoj stazi, koju je Turistička zajednica grada Splita, u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije, realizirala sa sjeverne strane Peruna. Staza duga 3,5 km prati planinarsku stazu, koja kreće iz kanjona Vilar (110 m) i vodi do crkvice Sv. Jure na Perunskom (441 m). Nije zahtjevna i prosječnim hodom se prijeđe u 1,5h. Sa Sv. Jure na Perunskom se pruža spektakularan pogled na Split, more i otoke, a ako je vrijeme lijepo, i Italija se nazire u daljini.

U okviru projekta, staza je opremljena interpretativnim tablama, koje šetača provode kroz kulturne slojeve; od vremena antike, preko praslavenske mitologije do kršćanstva. Osiguran je i niz većih i manjim odmarališta, koja izletnicima pružaju priliku za odmor i predah. Projekt je realiziran uz podršku HGSS-a, koji ga je pozdravio kao doprinos povećanju sigurnosti boravka u planini, a svoj doprinos je dalo i lokalno stanovništvo kroz Udrugu Žrvanj i PD Perun.

Prateći turističke trendove u doba pandemije, Turistička zajednica grada Splita je u 2021. i 2022. godini odlučila ulagati u infrastrukturu koja će turiste, ali i lokalno stanovništvo, potaknuti da što više vremena provode u prirodi, na otvorenom. Stoga ovim putem pozivamo naše sugrađane da prošetaju novootvorenom tematskom stazom, te se pobliže upoznaju s kulturno-povijesnim nasljeđem našeg kraja.

FOTO: Rade Popadić