Toni Kanaet novi je prvak Europe u taekwondou u kategoriji do 74 kg

Fenomenalni  Toni Kanaet  osvojio je naslov prvaka Europe u kategoriji do 74 kilograma.  Druga je to zlatna medalja za hrvatski muški taekwondo i klub Marjan iz Splita u samo dva dana, a jedino zlato prije toga bilo je ono Dragana Jurilja prije pune 24 godine.   Kanaet je  u prvom kolu kao prvi nositelj bio slobodan, u drugom je slavio protiv Bjelorusa Halizina 22:11, potom je u neizvjesnoj borbi za medalju prošao Španjolca Ramona Ruiza  8:7 da bi u polufinalu deklasirao Britanca Longobardija 21:5. U finalu je Kanaet nakon dvije runde vodio Muhammeda Yildiza iz Turske s  uvjerljivih 14:0 i do kraja borbe je samo mirno priveo kraju za veliko slavlje na tribinama i konačnih 19:10 dostojnih zlata. Druga je to uzastopna medalja ne europskim prvenstvima  za Splićanina koji sa svoje 22 godine pokazuje iznimnu zrelost i kvalitetu. Prije dvije godine u Švicarskoj u Montreuxa Kanaet je bio srebrni. Tako je taekwondo klub Marjan od kluba koji je bio perjanica hrvatskog taekwondoa sa ženskim uspjesima i medaljama sestara Zaninović i Petre Matijašević te u posljednje vrijeme Matee Jelić postao klub sa dva muška europska seniorska zlata na istom natjecanju.

Kontinuirani sustavni rad trenera Tonija Tomasa, Veljka Laure i Marka Novaka, tri treninga dnevno, bezbroj priprema, natjecanja, fizioterapeuta počeli su donositi plodove i na najvišoj razini u kontinuitetu. Medalja Tonija Kanaeta je čak 51 na velikoj sceni za Marjan u posljednjih 11 godina od prvog svjetskog srebra Ane Zaninović koje su bile motor i pokretač ovolikog projekta. Kanaet i Brečić imaju tek 22 godine, a opasno su se primakli na sami rub direktnog plasmana na olimpijske igre i sljedećih godinu i pol će biti izuzetno zanimljivo gledati koliko daleko može otići hrvatski taekwondo koji na svakom natjecanju dokazuje da je jedna od najvećih sila na Starom kontinentu. Nikita Glasnović, Kristina Tomić, Matea Jelić, Iva Radoš, Bruna Vuletić, Marija Štetić, Kristina Beroš, Lovre Brečić, Toni Kanaet, Piero Marić,Deni Andrun Razić, Marko Mutak...., veliki broj izuzetno mladih sportaša sa 20-ak godina koji su definitvno nova snaga i nova generacija koja je stasala i dostojno zamjenila dosadašnje zvijezde poput sestara Zaninović, Marine Sumić, Martine Zubčić, Filipa Grgića....

U Kazanu nakon tri od četiri dana natjecanja Hrvati imaju rekordnih sedam medalja i uz bok su fenomenalnim Rusima, Turcima i Britancima, a debelo ispred nekad neprikosnovenih Španjolaca ili Francuza. Trećeg dana natjecanja do medalje je stigao i Splićanin Piero Marić, bivši član Marjana koji je prelaskom na Kineziološki fakultet u Zagrebu prešao u tkd Casper te je za dlaku slavio u polufinalu i borio se direktno sa prijateljem Kanaetom s kojim je odrastao u istom klubu. Broncu je osvojila i Kristina Beroš iz Dubrave u kategoriji do 62 kilograma za rekordnih sedam medalja na europskoj smotri.... a posljednjeg dana natjecanja na tatami izlazi još nekoliko Hrvata među kojima su i Iva Radoš i Vedran Golec.