Bačvice plaža otkazala smještaj partijanera na ležaljkama, Globo Travel optužuje medije

Nakon što je Splitski portal u četvrtak ukazao na niz nepravilnosti vezanih uz pokušaj da se ležaljke i suncobrani na Bačvicama iznajmljuju za smještaj posjetitelja Ultra Europe, vlasnica agencije Globo Travel obavijestila nas je da je "zbog halabuke medija" koncesionar najpopularnije gradske plaže tvrtka Bačvice plaža d.o.o. otkazao cijeli aranžman.

U toj tvrtki Konstruktor ima 51, a grad 49 posto udjela, pa je moguće da je netko ipak shvatio da se neke stvari ni po jednom propisu ne mogu raditi.
- Sve je dobilo neželjene razmjere, i sada će zbog medija državni proračun ostati oštećen za PDV i druga davanja od iznajmljivanja 30 ležaljki, to vam je dnevno 5400 kuna, kazala nam je u telefonskom razgovoru Marijana Vilić Ribičić, direktorica Globo Travela.

Kako smo već pisali, ona je uz poslovnu karijeru i - odlukom gradonačelnika Ive Baldasara - predstavnica grada u Nadzornom odboru gradske tvrtke Splitska obala.

Direktorica agencije ne vidi ničeg spornog u tome da se plažni rekviziti koriste kao smještajni kapacitet, smatrajući da je bolje da na ovaj način dobiju koliko-toliko organizirani smještaj na plaži "nego da spavanjem u parkovima daju ružnu sliku koja Split kao destinaciju pozicionira na krivi način".

Deset puta viša cijena iznajmljivanja

Također, Marijana Vilić Ribičić ne misli da bi pretvaranjem plastičnih ležaljki u "krevete" za dnevno spavanje bili ičim prekršeni propisi po kojima se na Bačvicama radi, ili bi se trebalo raditi.
- Ovo je faktički najam ležaljki, a mi smo samo u našem oglasu to nazvali smještajem zbog lakšeg objašnjavanja. Sada smo morali otkazati sve rezervacije, požalila nam se, stalno ponavljajući da nitko ovim neće biti oštećen koliko državni proračun, jer je "to bio jedini cilj našeg aranžmana".

S tako plemenitim namjerama, naravno, koncesionar i Globo Travel su uobičajenu cijenu najma ležaljki na Bačvicama povećali za čak deset puta. Svatko tko inače želi ležaljku i suncobran na Bačvicama dnevni najam plati 30 kuna, i za to dobije fiskalizirani račun iz prijenosnog aparata. Onoga tko bi to od 11. do 14. srpnja morao platiti 300 kuna teško da zanima koliki dio "plijena" će iznajmljivač dati državi, i po kojoj osnovi, odnosno kako se zove koji porez.

Nešto kasnije nam je SMS-om poslala dopunu:
- Ako trebate materijala o malverzacijama u našem društvu, utaji poreza i krupnim stvarima, rado ću vam poslati, a uhvatili ste se legalnog najma ležaljki i stornu PDV-a od 5400 kuna! To je ono što u ovom društvu ne možeš pošteno raditi. Jeste li pisali o najmu stanova nelegalno za 600 eura u vrijeme Ultre? Od toga država neće imati koristi, niti kao porez na paušal ni kao porez za promet. Milijardu i sedamsto tisuća kuna nisu privatni iznajmljivači uplatili PDV-a po ulaznim računima Bookinga. To se ne objavljuje. Legalnim radom najviše država ima koristi, to nažalost znaju samo poduzetnici. Samo izgleda da je čovjek budala čim kreće sa poduzetništvom u Hrvatskoj, jer nije problem samo u administraciji, već u cjelokupnom društvu - napisala nam je.


Možda doista nije dosad vidjela desetke članaka koji su napisani o "guljenju" turista u vrijeme Ultre. U tome se možemo složiti s njom, no to je neka druga tema, ovo je dosad ipak jedan od originalnijih oblika izvlačenja novca od partijanera.