Baldasar se ispričao zbog automobila parkiranog na mjestu za invalide

Nakon što je split.com.hr u Noći muzeja "ulovio" službeni automobil gradonačelnika Ive Baldasara parkiran na mjestu za invalide kod Đardina, očitovanje od gradskog čelništva zatražila je jedna naša sugrađanka koja je i sama osoba s invaliditetom, i vrlo brzo iz Banovine dobila objašnjenje slučaja i iskrenu ispriku.

Ona dijeli sudbinu brojnih naših sugrađana koji zbog nedostatka (ili uzurpacije) parkirnih mjesta imaju ogromnih teškoća žele li, recimo, otići u kino ili kazalište u centru grada. Kako je napisala u svom pismu poslanom na više adresa u Banovini, osim donekle HNK, praktički ni jedna od tih ustanova nije prilagođena za osobe s invaliditetom.

No, glavni problem je baš parkiranje:
- U blizini kazališta ima desetak parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom (i to tek ispred banke što je u slučaju kada pada kiša jako daleko jer se moja električna kolica ne smiju voziti po kiši). Ta su mjesta redovito sva zauzeta jer i mnogi ljudi koji mogu normalno hodati legalno posjeduju znak pristupačnosti, a da ne govorimo o krivotvorenim primjercima ili ljudima koji su zdravi ali koji nemaju nikakvog suosjećanja već misle da ta mjesta mogu slobodno koristiti. Za razliku od mene, Vas noge dobro služe, stoga mislim da možete razumjeti moju ogorčenost kada vidim da ste zloupotrijebili svoj položaj, Vi osobno ili netko iz Vašeg ureda, i nonšalantno ste se parkirali na mjesto koje je predviđeno za osobe s invaliditetom. Vi bi trebali služiti kao primjer drugima, ali pozitivan primjer – napisala je u svom emotivnom pismu.


'Gradonačelnik se ispričava'

Reakcija je bila brza i vrlo pohvalna. U svom odgovoru pročelnica Službe za odnose s javnošću, protokolarne i međunarodne poslove u kabinetu gradonačelnika Ana Đeldum je - nakon što je ispitala što se dogodilo u Noći muzeja - izvijestila da je gradonačelnika u obilazak muzeja odvezao službeni vozač i pritom se "nesmotreno zadržao na mjestu koje je predviđeno za invalide".
- Premda nas je vozač izvijestio kako nije napuštao vozilo dok je čekao gradonačelnika i kako je doista bez namjere da zauzme mjesto predviđeno za invalide očito nesmotreno previdio znak, to nikako ne umanjuje pogrešku koja se nikako nije smjela i ne smije događati. Gradonačelnik se ispričava jer mu nikada ne bi palo na pamet parkirati na mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom - napisala je u gradonačelnikovo ime Ana Đeldum.

Istodobno, prenijela je i da se prema gradskim propisima osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti smiju kretati vozilima unutar zone ograničenog prometa u gradu i to bez plaćanja naknade, baš zato da mogu pristupiti institucijama u centru. No, to uključuje samo kratko, desetominutno zadržavanje, a za parkiranje je na svakom javnom parkiralištu pet posto mjesta predviđeno za besplatno parkiranje vozila osoba s invaliditetom.



Osim toga, Grad Split je formirao i označio još desetak parkirališnih mjesta u centru grada, a izvan formiranih parkirališta isključivo za osobe sa invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti (Sinjska kod Splitske banke, Hrvojeva kod Đardina, Sinjska na ulazu u Klišku, te do kraja tjedna u Svačićevoj kod ulaza u Kninsku).
- Svjesni smo da situacija s parkingom kao i pristupnim mjestima prilagođenim osobama s invaliditetom nije ni optimalna a sigurno ne idealna i da teško itko od nas može u potpunosti razumjeti vaše svakodnevne probleme, no uvjeravam Vas da g. Baldasar ni kao osoba a ni kao gradonačelnik nipošto svojim ponašanjem i postupcima ne želi uvrijediti ni jednog svog sugrađanina a osobito ne osobe s invaliditetom - dodala je u svom odgovoru Đeldum.
 

'Pauk' joj odnio automobil

Nažalost, praksu je naša sugrađanka osjetila već dan nakon gradonačelnikovog gafa s parkiranjem - "pauk" joj je odnio automobil kojega je prilikom odlaska na predstavu parkirala kod HNK, nakon što su sva druga mjesta bila zauzeta, a padala je kiša zbog koje je morala prići bliže kazalištu.

Stoga ona u novom pismu uredu gradonačelnika - uz zahvalu za ispriku - predlaže vrlo jednostavno i praktično rješenje:
- Pored kazališta se nalazi 5-6 parkirnih mjesta za dostavu. Na primjer, moglo bi se urediti da se tri mjesta odrede za osobe s invaliditetom, ali u vrijeme kada nema dostave, npr. od 12 do 05 sati, te da u ostale sate služe kao mjesta za dostavu. To se jednostavno da napraviti ucrtavanjem žutih oznaka za osobe s invaliditetom na cesti, a vertikalnom signalizacijom označi se vrijeme kada se ta parkirna mjesta koriste za dostavu, a kada ih smiju koristiti osobe s invaliditetom. Lijepo je čuti ispriku, ali priznat ćete da su djela puno važnija od samih riječi.

Voljela bih vidjeti da se gradonačelnik spreman za ovo zauzeti kako bi se to riješilo za dobrobit svih OSI koje rado posjećuju naše kazalište. Ukoliko nije, voljela bih znati konkretan razlog, jer se meni čini sve tako logično i jednostavno budući da se niti ne radi o ucrtavanju novih parkirnih mjesta, već o boljoj iskorištenosti postojećih - piše naša sugrađanka koja vodi i blog na kojem bilježi svoja iskustva i poteškoće s kojima se svakodnevno susreće prilikom pristupa javnim ustanovama u Splitu.