Baldasar: Split nije grad srboždera, nego jedan od najsigurnijih na svijetu

Je li incident na pravoslavni Badnjak, kad je na automobilu srbijanskih tablica na haubi urezano U s križem, polomljeni retrovizori i ukradena jedna od pločica, znak da u Splitu stoluje mržnja, ili izdvojeni huliganski incident?

Za gradonačelnika Ivu Baldasara nema dilema.
- Svi znamo da se takve situacije događaju i da su se uvijek događale, i pred mojom kućom je jednom oštećen automobil beogradskih tablica. Takvog huliganizma ima, kao što se povremeno na zidovima pojave svastike, koje mi brišemo, pa se opet pojave. Siguran sam da će policija poduzeti što treba da rasvijetli slučaj. Međutim, ne možemo prihvatiti da se zbog izdvojenog incidenta cijeli Split proglašava gradom ljudoždera, srboždera, čega li. Za mene su ovo huligani i budale, ali toga ima svuda.

Bio sam desetak puta u Napulju, i svaki put smo tamo imali neugodnosti, ili bi neki od turista koje sam vodio bio opljačkan, a jednom smo prisustvovali pravom mafijaškom obračunu u centru grada. Tvrdim da je Split jedan od najsigurnijih gradova na svijetu, a incidenata će uvijek biti, kaže gradonačelnik.

Na pitanje Splitskog portala je li ovo svođenje incidenta na huliganizam relativiziranje težine samog izgreda, te zašto ne pošalje jasniju poruku kojom će ga osuditi, Baldasar kaže da svakako jest problem kad se razbijaju tablice, ali da ne želi pristati na generaliziranje cijeloga grada.

Ipak, najavio je svojevrsnu akciju:
- To sam isplanirao i prije ovoga incidenta, u suradnji s Turističkom zajednicom putujem u Beograd, pozvat ću turiste iz Srbije da dođu u Split, kaže Baldasar.

Za usporedbu, valja pročitati izjavu pulskog gradonačelnika Borisa Miletića nakon što je u njegovom gradu razbijena ćirilična ploča na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine:

"Pula je grad koji njeguje suživot, međusobno razumijevanje i različitost, a ovakvi izdvojeni slučajevi govore nam da se još više svi zajedno moramo potruditi u cilju stvaranja tolerantnog i modernog društva. Duboko vjerujem da je ovaj vandalski čin izdvojen slučaj koji neće naići na plodno tlo, a od nadležnih institucija očekujem da će u kratkom roku pronaći krivce i primjereno ih sankcionirati".

A možda bi, da se poigramo, rješenje bilo da svi građani Srbije koji odluče doći u Split prije toga svoje automobile registriraju u Staroj Pazovi, kao jedan tamošnji bloger čija nam je tablica poslužila kao ilustracija.