Bloomberg: Referendum će naškoditi hrvatskom turizmu

Najveća svjetska agencija za poslovne vijesti Bloomberg u svojoj analizi netom završenog referenduma o ustavnoj definiciji braka upozorava da bi rezultat kojim je praktički onemogućena legalizacija istospolnih brakova mogao donijeti znatne štete hrvatskom turizmu. Naime, još prije objave rezultata, najpopularnija organizacija za promociju putovanja homoseksualaca Gay European Travel Association (GETA) najavila je mogućnost bojkota.

- Svi će gay mediji u cijelome svijetu pisati o ovom referendumu, što će voditi pozivima za bojkot Hrvatske, ne samo od strane homoseksualca, nego i članova njihovih obitelji i prijatelja, izjavio je za Bloomberg Paul Barnes, glasnogovornik GETA-e.

Prema procjenama ove organizacije, gay turisti europskoj turističkoj industriji godišnje donesu oko 50 milijardi eura, a na stranicama GETA-e trenutno je preporučeno više od pedeset hrvatskih hotela kao "gay friendly".

Među deset europskih zemalja koje su dosad legalizirale istospolne brakove su i neke turističke velesile, poput Španjolske i Portugala, a u još 14 zemalja u EU na snazi je neki oblik priznanja istospolnih zajednica. Uskoro će tako biti i u Hrvatskoj, kad bude usvojen zakon o partnerskim zajednicama koji će homoseksualcima pružiti neka prava koja imaju heteroseksualne obitelji. No referendum bi mogao uputiti poruku gay osobama da nisu dobrodošle u Hrvatskoj.

- Premda ima još zemalja koje nisu legalizirale gay brakove, Hrvatska sada pokazuje negativan stav prema gayevima. Premda predložene promjene ne oduzimaju postojeća homoseksualna prava, one će biti promatrane kao negativne, i mogle bi djelovati kao katalizator za mobilizaciju gay zajednice, kazao je Barnes Bloombergu.

Prve naznake se već pojavljuju.  U kanadskom listu Montreal Gazette, jednom od stotina, pa i tisuća u cijelome svijetu koji su pisali o hrvatskom referendumu, blogerica/kolumnistica Jillian Page je vrlo jasno poručila svojim čitateljima, nakon što je podsjetila da je turizam u Hrvatskoj najvažniji izvor prihoda, koji čini oko 20 posto BDP-a:

- Možda više ne bude tako? Mislim, zašto bi itko tko podržava jednaka prava istospolnim parovima potrošio svoje turističke dolare u Hrvatskoj?