Božićni sajam zatvara se subotnjom diskotekom, bez trubača

Premda je grad bio ponudio korisnicima kućica na Rivi produžetak rada za još nekoliko dana, Božićni sajam ipak se zatvara ovaj vikend. Dogovorom ugostitelja Riva će u subotu navečer biti pretvorena u veliku diskoteku na otvorenom, sve počinje u 18 sati, a nastavit će se dugo u noć.
- Ponudili smo ugostiteljima da bez plaćanja najma produže rad još nekoliko dana, no oni su to odbili, pretpostavljam da je posljednjih dana opao promet, kaže gradonačelnik Ivo Baldasar.

Naravno, završna fešta proći će bez romskih orkestara, a cijelu polemiku koja se digla oko gostovanja Gipsy Mambo Kočani orkestra Baldasar je nazvao "nepotrebno rastegnutom" i traženjem slučaja tamo gdje ga nema.
- Sve je dobilo potpuno nepotrebne nacionalističke i šovinističke konotacije, a nije ih trebalo biti. Ja i dalje ostajem pri svome, bez obzira što nisam poznavatelj romske glazbe, jer toga koncerta nije bilo u predviđenom programu niti ga je trebalo biti, kaže Baldasar.

No, on je bacio i ponešto svjetla na proturječne izjave ugostitelja na Rivi, koji su trubače iz Kočana pozvali, a potom u medijima izjavljivali da to nikad nisu napravili. Baldasar pojašnjava da se nekoliko dana prije na Rivi zatekao jedan drugi romski trubački orkestar, iz Vranja, kojem su progledali kroz prste premda su tamo svirali bez ikakve dozvole za rad i odobrenja.
- Tolerirali smo sve, a vidjeli ste u šta se to pretvorilo, kaže Baldasar.

Prema njegovom tumačenju, ugostitelji su za 1. siječnja pitali može li taj isti orkestar nastupiti i na središnjoj pozornici na Rivi, a da im gosti budu trubači iz Kočani orkestra, no to gradonačelnik nije želio dozvoliti.
- Sada se ta priča razvlači, više ne znam ni tko je protiv, a tko za taj nastup. Da se poznaju sve činjenice, siguran sam da se ne bi podigla tolika buka, kaže Baldasar.