Brodosplit: Dogovorili smo se, ali ne baš to...

Ako je itko povjerovao da će se u Brodosplitu nakon sastanka sindikata, Uprave i predstavnika Ministarstva rada smiriti duhovi, ljuto se prevario. Prvo su u petak poslali zajedničku izjavu sa zaključcima među kojima je bio i onaj o pretvaranju otkaza i suspenzija u opomene iz kojeg se moglo zaključiti samo jedno: otkazi su povučeni. Ili, kako je doslovno stajalo u izjavi, da ne bude zabune, Uprava je prihvatila "povući odluke o suspenziji sindikalnih povjerenika i radnika koje su na snazi na dan 3.1.2014. godine, te navedene odluke zamjeniti opomenama pred otkaz ugovora o radu ukoliko Uprava smatra da postoje okolnosti koje bi opravdale takvu odluku".

Svi mediji su to prenijeli kao povlačenje otkaza podijeljenih sudionicima prosvjeda iz listopada, manje više svi su imali sličan naslov o povlačenju otkaza i suspenzija. Tako su to predstavili i sindikalni čelnici, i sve se činilo lijepo i krasno, samo što netko nije pljesnuo rukama i rekao "OK, ljudi, ajmo sad radit". Ali onda je dogovor "prenoćio", pa je iz Uprave stiglo novo priopćenje kojim se dobrim dijelom - uz poigravanje datumima koje nitko nije nužno morao znati - demantira glavna vijest sa zagrebačkog sastanka, pa kažu da je suspenzija ukinuta samo sindikalnim čelnicima, a ne i za preostalih 13 radnika. Dapače, sad najednom ispada da je osmorici od te trinaestorice suspendiranih u međuvremenu istekao ugovor o radu, jedan je pristao na sporazumni raskid, a četvorica su dobili otkaze prije 1. siječnja. No, da ne bi opet bilo zabune, evo cijelog objašnjenja, pa tko kako shvati:

"Ovom prilikom napominjemo kako su predstavnici sindikata i Ministarstva rada na sastanku bili izričito upoznati sa činjenicom da su suspenzije sa datumom 3. siječnja vrijedile još samo za trojicu sindikalnih čelnika, dok je osmorici od 13 radnika koji su bili pod suspenzijom istekao ugovor o radu 1. siječnja, četvorica radnika koji su imali ugovor na neodređeno vrijeme dobila su otkaz prije tog datuma, a jedan suspendirani radnik koji je imao ugovor na neodređeno vrijeme je potpisao sporazumni raskid ugovora o radu. Dakle, sindikalni čelnici su znali da se odustajanje od suspenzije odnosi samo na tri sindikalna čelnika.

Zbog toga posebno želimo naglasiti kako je većina sindikalnih predstavnika korektno prenijela Zaključke sa sastanaka, te izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je postignut kvalitetan socijalni dijalog i dogovor. Međutim, izjave koje su neki sindikalni čelnici dali nakon sastanka, a koje govore suprotno potpisanim Zaključcima, predstavljaju grubu manipulaciju istinom i potpisanim Zaključcima."

Neposredno nakon objave prve vijesti, primjedbi iz Uprave Brodosplita nije bilo, prošla su skoro 24 sata prije nego su se oglasili. A kad su se oglasili, ostale dogovorene točke - sindikalna osuda vlastitog prosvjeda i puna podrška Upravi - dobile su sasvim drugo značenje: sindikalci su se povukli da bi zadržali (samo) svoja radna mjesta. Štogod mislili o škverskim sindikalistima, teško je zamisliti zašto bi lagali o nečem što se tako lako može demantirati, naprosto previše mogu izgubiti. Ne miriše li, stoga, sve skupa na - menadžerski dribling?