Čak 700 volontera uključeno u ovogodišnji Festival znanosti

Program nadolazećeg 14. Festivala znanosti predstavljen je u četvrtak 14. travnja na konferenciji za medije održanoj u vijećnici Rektorata. Tom prigodom o ovogodišnjem Festivalu govorili  su pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Srećko Tomas, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, prorektor za studente, studentski standard i sport prof.dr.sc. Boris Maleš te predsjednica splitskog organizacijskog odbora prof. dr. sc. Livia Puljak.

Ove godine u Splitu imamo najviše aktivnosti dosada, više od 150 i to za razne dobne skupine na ukupno 34 lokacije. Riječ je uglavnom o sastavnicama Sveučilišta, ali isto tako uključile su se i splitske osnovne škole, udruge, instituti, kulturne ustanove kao što su Gradsko kazalište mladih, Kazalište Lutaka, Galerija umjetnina, Muzej grada Splita – kazala je prof.dr.sc. Livija Puljak, istaknuvši kako je poseban doprinos ovogodišnjem Festivalu, čija je tema Znanost i umjetnost“ dala Umjetnička akademija koja je pripremila niz glazbenih koncerata.

Tijekom sedmodnevnog programa održat će se niz predavanja, znanstvene radionice, izložbe, učenička smotra na FESB-u na kojoj sudjeluje preko 200 djece, a na Zapadnoj obali moći će se razgledati istraživački brod Bios II.

Sve aktivnosti su besplatne i svi koji sudjeluju u Festivalu znanosti rade volonterski, a ove godine je uključeno ukupno 700 volontera.

Popularizacija znanosti je važna jer ni pojedini fakulteti ni profesori  između sebe ne znaju tko što radi, a kamoli šira javnost. Također, posebno je važno što ovakvim aktivnostima vezujemo osnovnoškolce i srednjoškolce za naše Sveučilište –kazao je rektor Anđelinović istaknuvši kako je cilj Sveučilišta privući najbolje i zadržati ih u Splitu, a to je moguće jedino ako se ostvari čvrsta spona između Sveučilišta, učenika i njihovih nastavnika.

Prema riječima rektora kroz ovakve aktivnosti također je vidljivo da Sveučilište ima profesora koji žele svoju strast za znanjem prenijeti drugima, a strast u znanosti i za znanošću upravo ono što pokreće svijet.

Da je Festival znanosti manifestacija koja uspješno povezuje mlade, buduće studente sa fakultetima, odnosno Sveučilištem, slaže s e i prof.dr.sc. Srećko Tomas, pomoćnik ministra koji je došao u Split, kako je rekao, pokazati da Sveučilište u Splitu, kao i druga hrvatska sveučilišta van Zagrebu nisu zapostavljena, odnosno da razvoj znanosti i visokog školstva mora biti policentričan.

Festival znanosti je važan i u smislu da se pokaže cjelokupnoj javnosti  značaj znanstvenog rada te na taj način pokuša promijeniti svijest  da je znanost  trošak. Upravo suprotno, ulaganje u znanost  je ono što je najpotrebnije našem društvu, stoga mislim da je nužno  za visokoškolstvo izdvajati i više novca nego što se dosad izdvajalo – poručio je profesor Tomas.

Festival znanosti na svojim leđima iznesu prvenstveno mladi ljudi, studenti i asistenti, što pokazuje da mi nismo beznadan slučaj. Mi svoju budućnost imamo, a ona je upravo u našim mladim ljudima kojima samo treba pružiti priliku da pokažu svoju inovativnost. Treba ih ohrabriti i otvoriti im vrata, a oni se na sve ono što je kvalitetno odazovu – zaključio je prorektor Maleš.