Dan 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a

Povodom obilježavanja dana 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, koja je osnovana 21. ožujka 1992. godine, jučer i danas nad zadarskom rivom izveden je prigodni letački program u kojem su sudjelovali i gosti iz Italije, akrogrupa talijanskog ratnog zrakoplovstva „Frecce Tricolori“.

U jučerašnjem letačkom programu sudjelovalo je ukupno 19 aviona i helikoptera HRZ-a i PZO-a. Prvo su pozdravnim preletom okupljenu publiku i uzvanike na zadarskoj rivi pozdravila tri helikoptera Bell 206B. Čeonim helikopterom upravljao je bojnik Hrvoje-Andrija Puškarić koji je instruktor letenja, probni pilot te akro-demo pilot na ovom tipu helikoptera. Na mjestu kopilota je bio satnik Zdenko Košutić, također instruktor letenja te probni pilot. Lijevim helikopterom je upravljao satnik Marijan Galić u ulozi prvog pratitelja, dok je desnim helikopterom upravljala natporučnica Antonija Trupinić u ulozi drugog pratitelja.

Nakon Bella uslijedio je prelet jednog helikoptera Mi-8MTV-1 iz Eskadrile transportnih helikoptera smještene na letjelištu Divulje kod Trogira. Eskadrila transportnih helikoptera i njeni piloti dobitnici su brojnih nagrada i priznanja za svoj humani rad na području hitnog medicinskog prijevoza te traganja i spašavanja unesrećenih. Godišnje prevezu preko 500 pacijenata i odrade preko 1300 letova. Posadu helikoptera su činili kapetan bojnik Krešimir Matan, kopilot natporučnik Tomislav Barbir te tehničari letači nnr Zdenko Kačanić te nr Duško Plazonić.

Potom je uslijedio prelet školskih aviona Zlin 242L iz eskadrile aviona. Formaciju je predvodio bojnik Ivan Krizman i poručnik Dominik Jerinić, a uz njega su u formaciji bili satnici Ivica Majetić, Juraj Kovačević, natporučnici Renato Radovanović i Vjekoslav Damjanović.

Nakon školskih aviona uslijedili su preleti aviona iz sastava protupožarne eskadrile na oduševljenje gledatelja. Prvo su preletjela tri Air Tractora AT-802, a potom tri Canadaira CL-415. Vođa formacije Air Tractora je bio pilot bojnik Milan Došen, nastavnik letenja i probni pilot, lijevi pratitelj je bio bojnik Danijel Kos, dok je desni bio satnik Denis Smajo. Formaciju Canadaira je predvodio kapetan tročlane posade bojnik Darko Kučej dok je na mjestu kopilota bila bojnica Diana Doboš. Lijevi pratitelj je kapetan bojnik Ivica Markač i kopilot natporučnik Igor Mindoljević. Desni pratitelj je kapetan bojnik Željko Maljak i kopilot bojnik Krunoslav Hegeduš. Protupožarna eskadrila je svojim humanim radom postala najbolji promotor Hrvatske u svijetu. Do sada su naše protupožarne snage u sastavu HRZ-a gasile požare u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Izraelu i Portugalu.

Najatraktivniji nastup je svakako imala akrogrupa HRZ-a i PZO-a "Krila Oluje" koja je izvela svoj puni program. Prošle godine akrogrupa je nastupila na  na najvećim svjetskom vojnom aeromitingu Royal International Air Tatoo (RIAT) gdje je za svoj nastup osvojila najprestižniju od šest nagrada koje se dodjeljuju, čime je potvrdila svoju dominaciju u samom vrhu akrobatskog letenja. Akrogrupa je u fazi uvježbavanja s novom posadom (vođenje grupe preuzima natporučnik Darko Belančić, dok dosadašnji vođa grupe pukovnik Damir Barišić ostaje u mentorskoj ulozi) za ovu sezonu gdje će nastupiti na brojnim aeromitinzima kako u domovini tako i u inozemstvu.

Iako je jučer trebala nastupiti i spomenuta akrogrupa „Frecce Tricolori“ zbog složenih meteo uvjeta nisu mogli poletjeti iz baze u Italiji te je njihov dolazak i nastup bio prebačen za danas. Jutros su stigli u Zemunik te u 13 sati nad zadarskom rivom odradili najavljivani trenažni let i uvježbavanje svog programa. Inače bitno je spomenuti profesionalnu suradnju i prijateljske odnose između naše i talijanske akrogrupe, prvi put su zajedno nastupili prije više od 10 godina u Rumunjskoj . Tako će i naša akrogrupa "Krila Oluje" posjetiti Rivolto gdje će uvježbavati svoj program te uz to će letjeti zajedno jedni s drugim u zadnjim kabinama.

Više fotografija pogledajte na linku -> https://goo.gl/qsIZAh


Foto: Josip Miljenko Džoja i Eddy Meštrović