Dom mladih u "bubnju" za novac iz fondova EU

Dobre vijesti za sve koji priželjkuju dovršetak betonskog zdanja na Mažuranićevom šetalištu: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uvrstilo je i obnovu splitskog Doma mladih među pedeset projekata iz cijele Hrvatske kojima će se omogućiti tehnička pomoć u pripremi razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova.

Kako su priopćili iz Platforme Doma mladih koja je inicijator projekta, na javni poziv ministarstva primljeno je više od 400 prijava, od kojih je u tri kruga izabrano njih pedeset. Program Pripreme i provedbe razvojnih projekta prihvatljivih za financiranje iz EU fondova, Ministarstvo je pokrenulo 2012. godine, a za njegovu provedbu u prošloj i ovoj godini osigurano je 67 milijuna kuna.

Ovaj uspjeh rezultat je upornosti Multimedijalnog kulturnog centra i tima koji radi na osiguravanju potpore ovom projektu kroz suradnju s Gradom Splitom koji je i nositelj projekta. Odobrena sredstva kroz tehničku pomoć omogućavaju nastavak pripreme projektne dokumentacije. Dobiveni status Regionalnog razvojnog projekta  osigurava da će projekt obnove Doma mladih u Splitu biti prijavljen na strukturne EU fondove nakon dovršetka izrade kompletne projektne dokumentacije.

Platformu Doma mladih čini osam udruga, organizacija i institucija u kulturi – Multimedijalni kulturni centar Split, Platforma 9.81, Koalicija udruga mladih KUM, Kulturna alternativa mladih Hram, udruga za ples i novoscenski pokret Style Force, eksperimentalna izvedbena kompanija Room 100, udruga Mavena – 36 njezinih čuda i Info zona – uz potporu Zaklade Kultura Nova. Platforma se bavi izradom dugoročnog plana rada, razrade mehanizama funkcioniranja Doma mladih, zajedničkim donošenjem odluka, definiranjem kriterija za djelovanje u Domu... Cilj joj je pozicionirati se kao bitan akter u kreiranju lokalne kulturne politike, te zagovara transparentno dodjeljivanje sredstava za rad organizacijama u kulturi i praćenje investicija u Domu mladih.

Inače, ovo nije jedini splitski projekt na popisu ministarstva. Tu su još i eko marine županijske Regionalne razvojne agencije, jačanje nacionalnog referentnog centra za istraživanje mora Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu, te projekt obnove lučke infrastrukture kojem je nositelj Lučka uprava Split.

Popis svih odobrenih projekata možete naći na ovoj poveznici