Društvo Marjan pozvalo veterinarsku inspekciju u splitski ZOO

U posljednje vrijeme zaredalo je nekoliko bučnih apela za konačno rješavanje problema splitsko Zoološkog vrta, od kojih je možda najupečatljiviji - o teškoj sudbini marjanskog tigra Demetrija - na svom Facebook profilu i na portalu Dalmacija News ispisao i fotografijama (od kojih jednu i objavljujemo) popratio književnik Siniša Vuković. Sada se u akciju, uz nekoliko drugih aktivista i udruga za zaštitu životinja, uključilo i Društvo Marjan, pokrenuvši i konkretne korake. Naime, poslali su zahtjev Veterinarskoj inspekciji u Splitu da hitno pošalje ekipu koja bi obavila kontrolu stanja životinja u ZOO-u na Marjanu.

"Želimo vas upozoriti na neodrživo stanje u splitskom ZOO vrtu na koje nas gotovo svakodnevno upozoravaju posjetitelji. Posebno želimo skrenuti pozornost na nedavne primjedbe njemačke veterinarke Eve Marie Von Wick. Također, putem elektronske pošte i utem društvene mreže upozoreni smo na moguću ozljedu sibirskog tigra koji se već duže vrijeme otežano kreće uz bolno cviljenje i šepanje na desnu prednju nogu. Temeljem članka 61. Zakona o zaštiti životinja zahtijevamo provođenje inspekcijskog nadzora uvjeta držanja životinja i zdravstvenog stanja životinja", stoji u pismu inspekciji koje je potpisao predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić.

Inače, na Facebook profilu Društva objavljen je i odgovor ravnatelja Zoo vrta Nedjeljka Ževrnje na upit o zdravstvenom stanju tigra u kavezu na Marjanu:

"Zahvaljujem na brizi za Demetrija (tako se zove naš tigar). Životinja nije ozlijeđena i hramanje koje se javilo prije 10-ak dana je bilo kratkotrajno, nema nikakvih ozlijeda niti vidljivih nateknuća šapa ili sl. Hramanje je trajalo par dana, nakon čega je prestalo. Životinja je pod stalnim veterinarskim nadzorom, dobrog je apetita i normalnog ponašanja", pisao je Ževrnja aktivistima.