Dubrovnik i Split među deset gradova s najboljim smještajem na svijetu!

Mnogo je top lista najboljih destinacija, gradova, hotela, restorana, plaža..., no one su najčešće plod subjektivnog suda ponekog recenzenta, ili ne naročito širokog kruga turista. Kad se stvari počnu predstavljati u kategorijama velikih brojeva, često ispadnu prilično drukčije od uobičajenih predodžbi.

Trivago je najveći svjetski portal za usporedno traženje smještaja na više različitih rezervacijskih web stranica, i upravo su Dubrovnik i Split stavili na 4., odnosno 10. mjesto svoje top liste sto destinacija s najbolje ocijenjenim smještajem. Do razultata su, kako piše Travel Daily News, došli analizom ukupno 82 milijuna putničkih recenzija prikupljenih s više od 200 sajtova za rezervacije. Pritom, uvjeti za ulazak su strogi - u konkurenciju ulaze samo destinacije s više od 130 smještajnih jedinica (hotela, hostela, apartmana...), a među one koji se uopće računaju može se samo s najmanje 60 ispisanih recenzija. Dubrovnik i Split su jedine hrvatske destinacije koje su uspjele zadovoljiti uvjete, i brojčane i kvalitativne.

Najbolji smještaj u Top 100, po ocjeni samih turista, ima talijanski Sorrento, u top 10 slijedi Dresden (Njemačka), Gdansk (Poljska), Dubrovnik, Siem Reap (Kambodža), Krakov (Poljska), Budimpešta (Mađarska), Chicago (SAD), Varšava (Poljska) i Split. Ukratko, nigdje ni traga najrazvikanijim svjetskim turističkim odredištima, ali zato, recimo, Poljska ima čak tri grada u prvih deset, a uz njih je Hrvatska jedina s dva predstavnika na samom vrhu. Ljestvica izgleda kao trijumf autsajdera u sportu, dovoljno je pogledati poredak od 90. do 100. mjesta, dakle na samom dnu: Delhi, Rio de Janeiro, Pariz, Nica, Kuala Lumpur, Pattaya, London, Singapur, Bandung, Jakarta, Manila. Cannes i Monte Carlo nisu ni dospjeli na listu, Venecija je 21., Firenca 26., Atena 36., New York 59., Rim je 60., a čak je i Las Vegas tek 71. To se zove potop favorita.