EkoFjera 17. i 18. lipnja na Prokurativama

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskom kazalištu mladih Split u ponedjeljak je   predstavljena ovogodišnja manifestacija EkoFjera u organizaciji Javne ustanove RERA SD i Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije-Dalmacija EKO.

EkoFjera jedan je od najvećih sajmova ekoloških proizvoda u Republici Hrvatskoj, koji sufinancira Europski socijalni fond kroz projekt kroz poziv “Obrazovanje kroz poduzetništvo i obrt”, pod nazivom EkoBiz – poticanje poduzetništva mladih u sektoru ekološke poljoprivrede, kazala je voditeljica projekta EkoBiz Jelena Petrov. Ona je navela kako je projekt potaknuo stotinu mladih osoba da se uključe u edukativne aktivnosti provedene kroz projekt, od kojih je u konačnici njih pedeset zatražilo potporu u poslovnom planiranju i apliciranju za sredstva EU.

Ravnatelj javne ustanove RERA SD Jozo Sarač istaknuo je kako je EkoFjera samo dio mozaika poticanja razvoja ekološke proizvodnje i prehrambeno prerađivačkog sektora SDŽ kroz projekte na kojima radi Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

-Kroz analize koje smo ranije proveli, utvrdili smo da poljoprivredna proizvodnja pada, dok turistički potencijal na našem području raste. Cilj nam je povezati ta dva segmenta, kao i povezati eko proizvođače za zajednički nastup na tržištu. Kapital imamo, a to je nezagađeno zemljište kao što je primjerice ono na Imotskom-bekijskom i Sinjskom polju, kao i ruralna područja na otoku Braču. S druge strane, u Dalmaciji ima puno nezaposlenih, od kojih bi dio zasigurno bio zainteresiran za rad u sektoru ekološke proizvodnje. RERA prijavljuje dosta kvalitetnih projekata, radimo na osnaživanju kompetencija i kapaciteta mladih ljudi, kao i na poticanju proizvodnje i vjerujem da će u konačnici broj odobrenih projekata biti iznad prosjeka – naglasio je Jozo Sarač.

Predsjednica Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije – Dalmacija EKO Antonija Gomezelj, istaknula je kako će na sajmu EkoFjera sudjelovati pedeset certificiranih proizvođača, a predstavit će se kroz sve vidove proizvodnje: ulja, vina, pčelarstvo, povrće, voće...Gomezelj je kazala kako je glavni cilj Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije povezivanje proizvođača i potrošača.

Željko Petrović iz Udruge Zdravi grad, čiji članovi sudjeluju u edukaciji djece iz splitskih vrtića te škola o značaju ekološke proizvodnje, naveo je primjer talijanske pokrajine Emilia-Romagna, čiji regionalni zakoni propisuju da 70 posto hrane u školama i vrtićima mora biti iz ekološkog uzgoja.

Svečano otvorenje EkoFjere bit će upriličeno u petak, 17. lipnja.2016 u 10:00h, a uz sajam ekoloških proizvoda, bit će organiziran i Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije.

U petak navečer na Prokurativama, s početkom u 21:00 sati, u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split, posjetitelji će moći vidjeti kratke filmove o ekološkoj hrani i poljoprivredi, a u subotu ujutro u 10:00h studentice Umjetničke akademije Split održat će likovnu radionicu za djecu.

EkoFjera se zatvara u subotu, 18. lipnja navečer, nakon besplatnog koncerta Rundek Cargo Tria.

Više informacija o EkoFjeri nalazi se u brošuri na poveznici:   www.dalmacijaeko.hr