Ekskluzivno: Karaman nema dozvolu za Matejušku, evo dokazi!

Sramotna situacija na splitskoj Matejušci ne jenjava, a Splitski Portal je došao u ekskluzivni posjed dokumenata koji bacaju potpuno drugačije svjetlo na cijelu priču. Uvidom u potpisane ugovore dobiva se mnogo jasnija slika o tome što se uistinu događalo u pripremnom periodu za "Fan zonu", a i posljednjih dana. Naime još 23. travnja je ŠRD Lubin tvrtki „Karaman koncert“ d.o.o. dao pismenu dozvolu isključivo za postavljanje video zida za praćenje utakmica. Ugovor je s izmjenama u vidu dozvole za stolice i pultove dopunjen 16. svibnja, no u stavkama se nigdje ne spominje ugostiteljska djelatnost.

Što je uslijedilo nakon toga sada je već svima poznato. Prostor Matejuške potpuno je opasan ogradom, postavljeni su zaštitari, a prolaz je zabranjen svakome tko pokušava unijeti vlastitu hranu ili piće. Slobodna Dalmacija 12. lipnja piše kako Karaman nema sve potrebne dozvole za postavljanje navedenih objekata te se istog dana pojavljuje pismeno odobrenje županijskog Pročelnika za pomorstvo Mate Ivankovića u kojem Karamanu dozvoljava obavljanje „privremene djelatnosti“, bez navođenja ikakvih daljnjih detalja.

Nakon što se digla dodatna medijska prašina i nakon što su se na Facebooku pojavile prosvjedne inicijative građana, prije dva dana, 18. lipnja, dolazi do hitnog sastanka upravnog odbora ŠRD Lubin kojem je prisustvovao i Damir Karaman. Predsjednik Lubina Damir Perić i Karaman potpisuju ugovor kojim se Karaman obvezuje da će ogradu pomaknuti isključivo na područje koje mu je odobreno od strane Županije te da će prestati sa sramotnim pretresanjem građana.

Unatoč tome, pretresanje se nastavilo i dalje, a građanima je kretanje i dalje ograničeno. Danas u Slobodnoj Dalmaciji gospodin Perić prijeti prosvjednicima policijom te i dalje tvrdi kako je sve po zakonu. Ostali članovi Lubina su ogorčeni te smatraju kako je ovom aferom duboko narušen ugled njihovog društva.

Iz razgovora sa svim akterima dolazimo do nekoliko ključnih točaka:

1. Tvrtka „Karaman koncert“ je dozvolu za korištenje prostora Matejuške dobila od Županije iako je ustaljena praksa da takve dozvole izdaje samo Grad Split dok Županija izdaje isključivo dugogodišnje koncesije. Na naš upit Gradu u vezi ovog slučaja odgovoreno nam je kako je gospodin Karaman slao zahtjeve za korištenje Matejuške no da su svi zahtjevi odbijeni!

2. Tvrtka „Karaman koncert“ je prostor dobila potpuno besplatno. I dok su mnogi drugi ugostitelji prisiljeni plaćati najam prostora, spomeničke rente te sve režije, Karaman je Matejušku zauzeo bez ikakve naknade. Podsjetimo, najam božićnih kućica na Rivi mjesečno je koštao 30,000 kn, najam Rive za jedan dan Discotheque Rive 75,000 kn, a jedan dan Poljuda za Ultra festival čak 150,000 kn. Čime je to gospodin Karaman zaslužio punih mjesec dana Matejuške za 0 kn, ostaje svima nama da se pitamo.

3. Tvrtka „Karaman koncert“ angažirala je zaštitare koji, po svemu sudeći protuzakonito, brane građanima slobodan prolaz do javne površine koja nije pod koncesijom, niti ikakvom ingerencijom Lubina i Županije. Radi se o južnom dijelu mula na kojem se nalaze zidić i skalinada.

Nakon svega ovoga uistinu se moramo zapitati što je sa nadležnim službama i institucijama? Gdje su komunalni inspektori? Gdje je policija? Gdje je porezna inspekcija? Zašto nitko od njih ne radi posao za koji su plaćeni od strane građana čija su prava ovdje kršena iz dana u dan?

Gospodin Perić gospodina Karamana brani argumentom o visokom ulaganju koje investitor mora nekako vratiti. Stoga se svi mi pitamo zašto onda i ostali ugostitelji koji su na raznim lokacijama postavili video ekrane ne pretresaju građane i ne ograničavaju im kretanje? Kako je njima takav vid poslovanja prihvatljiv, a gospodinu Karamanu nije?

Sutra u 21:00h građani Splita organizirano planiraju pokazati što misle o ovom načinu poslovanja te pozivaju svakoga da se sa svojim pićem pojavi pred ulazom u fan zonu te na bilo koji način zauzme mjesto na javnoj površini koja im po svim zakonima ove države i pripada.


NOVO:

 

Cokarić: Sukladno zakonu ne smiju se unositi predmeti potencijalno opasni za zdravlje ljudi

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Špiro Cokarić potvrdio nam je kako tvrtka Karaman koncert d.o.o. od Grada Splita nije dobila dozvolu za korištenje prostora Matejuške koji nije pod koncesijom ŠRD Lubin (južna stranu mula koja uključuje zidić i skalinadu).
- Po utvrđivanju neovlaštenog korištenja dijela prostora, komunalno redarstvo Grada je sačinilo zapisnik, izreklo mandatnu kaznu i izdalo nalog za uklanjanje nelegalno postavljenih predmeta. Ipak, događanje na Matejuški je, uvidom u dokumentaciju, prijavljeno i policiji kao javno okupljanje, uz predviđene mjere osiguranja zaštitarima, redarima i vatrogascima - kazao je Cokarić.

Na upit što Grad planira poduzeti da se trenutačna situacija sa zabranom prolaska s pićem otkloni poručio je:
- Ulaz građanima na dio prostora koji nije pod koncesijom ŠRD Lubin je slobodan uz provjeru, sukladno zakonu, unošenja predmeta potencijalno opasnih po zdravlje ljudi.


Dogradonačelnica Batarelo: Komunalno redarstvo je izdalo nalog za uklanjanje nelegalno postavljenih predmeta

Vezano uz najavljene prosvjede građana zbog ustupanja Matejuške privatnoj tvrtki za vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva kao i medijske natpise na tu temu, reagirala je zamjenica gradonačelnika Splita Aida Batarelo.
- Grad Split nije izdao nikome dozvolu za korištenje Matejuške u vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, a po utvrđivanju neovlaštenog korištenja dijela prostora, komunalno redarstvo Grada je sačinilo zapisnik, izreklo mandatnu kaznu i izdalo nalog za uklanjanje nelegalno postavljenih predmeta. Što se pak tiče davanja u zakup javnih površina za „navijačku zonu“ tijekom održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva, Grad je ponudio u tu svrhu parkiralište na Zvončacu, ali za taj prijedlog zainteresiranih nije bilo.