[Ekskluzivno] Pogled unutar novog studentskog doma u Splitu!

Nekoliko tjedana prije službene predaje, splitski.portal dobio je ekskluzivni pristup u unutrašnjost golemog objekta studentskog doma i centra na kampusu splitskog sveučilišta. Ovo zdanje broji 615 kreveta, proteže se preko devet etaža, ima oko 17,000 m2, a vrijedi 100 milijuna kuna. Gradnja s prekidima traje već duge četiri godine, te se ovih dana konačno privodi kraju. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole. Kako nam kaže ravnateljica Studentskog centra, Gordana Raos, splitska tvrtka „Lavčević“ trebala bi predati objekt 8.svibnja, kada će biti održana i velika svečanost koju bi trebao pohoditi i premijer države.

Sama zgrada sastoji se od stambenog dijela s 273 dvokrevetne i 53 jednokrevetne sobe, pet dvokrevetnih apartmana, te šest jednokrevetnih soba za invalide. Svaka soba je opremljena radnim stolovima, policama, ormarima, sanitarnim čvorom, te internetskim priključkom. Na mnogim lokacijama nalaze su učionice za studente, svaka sa svojim balkonom.

Jugoistočni dio zgrade je mješanog karaktera. U njemu će biti locirani uredi Studentskog centra te šalteri Student servisa. U prizemlju se nalazi i prostor za golemu menzu za 2,500 studenata, te sportska dvorana s jednom tribinom. Predviđen je i prostor za ostale sadržaje, poput ljekarne, papirnice, kafića i tako dalje. Svi prostori su međusobno pregrađeni velikim staklenim površinama, što daje osjećaj prozračnosti. Na krovu se nalaze i dodatna dva sportska terena, okružena visokom ogradom. Podrumski dio je čak opremljen prostranim atomskim skloništem, odjeljenim debelim čeličnim vratima. Uistinu se mislilo na svaki detalj.


No, da sve ne prođe glatko pobrinuo se nedostatak novca. Kako stara zgrada na Spinutu još nije prodana, nisu se prikupila potrebna financijska sredstva (oko deset milijuna kuna) za dovršetak menze. Dok se taj problem ne riješi, ova velebna dvorana će biti u betonskom izdanju, te će joj biti zabranjen pristup. Također je kao problem istaknut nedostatak video-nadzora. I dok je taj trošak privremeno eliminiran, jednoga dana će, kada se odluče na njegovu instalaciju, zasigurno financijski i logistički opteretiti odgovorne.

Ipak, s obzirom na krizna vremena koja su nas zadesila, moramo biti zadovoljni što je i ovoliko urađeno. Otvaranjem ovog doma, Sveučilište će udvostručiti svoju ponudu jeftinog smještaja studentima, što će mnogima uvelike olakšati boravak i studiranje u Splitu. Pored toga, i preostalih 25,000 splitskih studenata će dobiti nov i moderan prostor za svoje brojne aktivnosti, a gradski mega-projekt sveučilišnog kampusa će svojoj zbirci objekata dodati još jedan, možda i najvažniji.

 

ČITAVU GALERIJU NOVIH PROSTORIJA POGLEDAJTE NA NAŠOJ FACEBOOK STRANICI