Europski dokumentacijski centar povezat će Split s Bruxellesom i Luxembourgom

S ciljem promicanja i razvijanja studijskih i istraživačkih djelovanja u području europskih integracija, omogućavanja pristupa informacijama o Europskoj uniji i njezinim politikama, na Ekonomskom fakultetu u Splitu otvoren je Europski dokumentacijski centar, prvi te vrste u Splitu.

Gospodin Branko Baričević, predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj, istaknuo je kako će Europska komisija osigurati resurse putem kojih će Split i svi drugi korisnici EDC-a biti povezani s Bruxellesom i Luxembourgom te na taj način imati priliku sudjelovati u međunarodnoj razmjeni znanja i informacija.

Otvaranju splitskog Europskog dokumentacijskog centra nazočili su i Rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, Povjerenica Vlade RH za Grad Split, prof. dr. sc. Branka Ramljak, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, voditeljica područnog ureda HBOR-a u Splitu, dr. sc. Mira Krneta, voditeljica regionalnog ureda HUP-a, Vesna Ivić-Šimetin, predsjednica NVO Sunce, Gabrijela Madunić-Orlić, predsjednica NVO Cenzura Plus, Blagica Kujundžić, Vesna Friedl, direktorica HGK, Županijske komore Split i brojni drugi važni uzvanici i budući korisnici centra.

Europski dokumentacijski centri čine mrežu koju je Europska komisija osnovala 1963. godine. Trenutno u zemljama članicama Europske unije postoji oko 400 centara koji su uglavnom smješteni pri ustanovama za visoko obrazovanje ili istraživačkim centrima. Osim Splita, europski dokumentacijski centri u Hrvatskoj smješteni su i u Osijeku, Rijeci i Zagrebu.

Otvaranje Europskog dokumentacijskog centra predstavlja dio razvojne strategije Ekonomskog fakulteta koja se realizira u suradnji sa Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Svrha ovakvog centra je učiniti dostupnim javnosti cjelokupnu pravnu regulativu i službene dokumente Europske unije. Stoga će splitski EDC služiti široj društvenoj zajednici ovoga dijela Europe, a ne samo nastavnicima i studentima Ekonomskog fakulteta.

Voditeljem Europskog dokumentacijskog centra imenovan je prof.dr.sc. Dražen Derado, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.