Feđa Klarić dobitnik nagrade za životno djelo

Povodom  Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo danas je u svojim prostorima svečano dodijelio novinarske nagrade za 2016. godinu.

Ocjenjivački odbor, koji čine svi članovi ocjenjivačkih skupina za pisano, radijsko, televizijsko i internetsko novinarstvo za 2015. godinu, odlučio je na sjednici održanoj u ponedjeljak 18. travnja 2016 (s početkom u 20, 00 sati) da Nagradu za životno djelo HND-a Otokar Keršovani dodijeli foto-reporteru i foto-izvjestitelju Feđi Klariću.

U konkurenciji uglednih novinarskih imena, kakva su Feđa Klarić, Danko Plevnik i Ivan Starčević, Ocjenjivački odbor je, sukladno Pravilniku za dodjelu nagrade HND-a - Nagrada za životno djelo HND-a Otokar Keršovani, kojega je Središnji odbor HND-a usvojio na sjednici održanoj 18. prosinca 2015., u prvom krugu izjašnjavanja dvotrećinskom većinom odlučio da Nagrada Otokar Keršovani po prvi put, u dugoj povijesti Hrvatskog novinarskog društva, pripadne foto-reporteru, odnosno foto-izvjestitelju Fjodoru Feđi Klariću, kojega je za ovo najviše priznanje predložio Ogranak HND-a Slobodna Dalmacija.

Kolega Fjodor Feđa Klarić rođen je 1946. u Splitu, u kojemu stekao osnovno i gimazijsko obrazovanje te pohađao Pravni fakultet. U Slobodnoj Dalmaciji zaposlen je od 1971. do 2011. Od 2004. do 2015 predsjednik je Foto-kluba Split koji je i njegovom zaslugom proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. U dosadašnjoj karijeri priredio je pet samostalnih izložbi, izlagao je i na desetak skupnih izložbi fotografija u zemlji i inozemstvu a autor je i tri vrijedne fotomonografije, od kojih osobiti mjesto pripada foto-monografiji posvećena njegovom već legendarnom učitelju i mentoru Miljenku Smoji: “Smoje u 79 poza”. Napominjemu da je Klarić dobitnik nagrada za životno djelo Zbora fotoreportera i Slobodne Dalmacije te Zlatnog pera HND-a za 1991. Godine 2015. izabran je u Kuću slavnih hrvatskog foto-novinarstva. Za doprinos nacionalnoj kulturi odlikovao ga je 2010. i Predsjednik Republike. Naravno, ističemo da je, među ostalim Feđa Klarić predani član Hrvatskog novinarskog društva od 1989. godine.

Ocjenjivački odbor ističe da je nagrađeni kolega kao foto-reporter i foto-izvjestitelj svojom nadarenošću i trudom, iako ni danas ne miruje, snažno obilježio važan, a često zaboravljeni segment novinstva, odnosno novinarstva u nas. 

Nagradu Novinar godine za 2015. osvojila je novinarka Elizabeta Gojan, a aagrada Marija Jurić-Zagorka za istraživačko novinarstvo otišla je u ruke novinarke Večernjeg lista Sandre Veljković.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo otišla je u ruke Hassana Haidara Diaba, a nagrada za novinsku fotografiju Nikša Antonini pripala je Željku Lukuniću, fotoreporteru Pixella.

Nagrada Marija Jurić Zagorka radijsko novinarstvo pripala je Ljubica Letinić, za televizijsko Maji Medaković, a za internetsko Hrvoju Šimičeviću.

Više informacija potražite na www.hnd.hr