Foto-ubod: vidljiv iz aviona

Kada je jedna od brojnih gradskih šaka u oko vidljiva i s 300 metara visine, onda znamo da imamo problem. Crvenilo koje izaziva suze u očima već oko pola godine krasi fasadu jedne od zgrada na Pjaci. Pročelje je prije obnove bilo blijedo crvenkasto-smeđe boje, no vlasnik hotela „Palace Suites“, koji se nalazi u objektu, bez konzultacije s konzervatorima je odlučio malo izmjeniti vizuru poznatog splitskog trga.

Prema njegovim riječima, namjera je bila postići nijansu sličnu onoj na Prokurativama, no kako posljednji sloj boje radi zakašnjele blokade radova nikad nije nanesen, crvenilo je i dan danas tu. Još u ožujku je bilo najavljeno popravljanje stanja korištenjem mineralnih boja s ciljem postizanja nijanse slične onoj na teniskim terenima, no iz nekog razloga intezitet crvene se nije reducirao. Daljnje akcije odgovornih po pitanju ovog problema su nam nepoznate.

Ovim slučajem se ponovo pokreće problematika obnove fasada. U većini slučajeva ti radovi su prepušteni na milost i nemilost samih investitora. Kontrola i propisi su slabi ili nepostojeći. Zato nam se danas i događaju situacije poput one gdje je na zgradi od četiri ulaza jedan ulaz obojan u ružičasto, drugi u narančasto, a preostala dva propadaju.

Ili slučaj poznatih Radićevih nebodera u Ul. Domovinskog rata, preko puta „Muslimanke“ gdje je, aplikacijom nametljive smeđe-žute kombinacije boja, u potpunosti narušen autorski rad arhitekta. Da stvar bude još gora, godinu dana kasnije, drugi neboder u nizu je obojan u drugačiju, svijetlo smeđu boju, dok su preostala dva bijele boje. Krajnji rezultat je nered koji poništava sve pozitivne učinke same obnove pročelja.

I sad kada isti scenarij smjestimo unutar granica UNESCO zaštićene jezgre grada, ne možemo se ne zabrinuti nad sudbinom koja očekuje splitska pročelja u budućnosti. Svima je jasno da je prilikom održavanja i obnove centra grada potrebno uložiti mnogo pažnje i stručnosti, stoga nepostojanje temeljitijih propisa po pitanju obnove fasada u najmanju ruku izaziva čuđenje. Nadajmo se da dosadašnja anarhija neće potrajati predugo i da će se odnos prema kulturnoj bašini, ali i gradu u cijelini konačno popraviti.