Grad odobrio: Matejuška tri dana neće bit dostupna građanima

Matejuška. Lokacija koja još uvijek odolijeva kalopirajućem turizmu i komercijalizaciji. U pitanju je jedan od rijetkih javnih prostora u Splitu koji je njegovim stanovnicima preostao, a da nisu u funkciji turizma.

Da bi to tako zaista i bilo, građani i mediji su u više navrata morali izlaziti na prosvjede i dizati svoj glas. Podsjetit ćemo samo na nogometnu fan zonu zbog koje je 2014. planirano da se pristup Matejuški ograniči na punih mjesec dana. Ili kada se 2018. pod krinkom "kulturno-turističkog projekta" na ovom mjestu planiralo tijekom cijelog ljeta postaviti montažne kućice.

Novi pokušaj događa se upravo ovih dana, i to uz blagoslov privremene povjerenice Vlade RH.

Po dobivanju ove informacije kolege novinari su od Grada Splita tražili informacije: 
- pod kojim je uvjetima Matejuška ustupljena, i hoće li građanima pristup bit onemogućen?

Evo i djelomičnog odgovora:
"Organizatorima je od povjerenice odobreno korištenje dijela mula na Matejušci uz 50 posto popusta. Odobrit će se dani 13. (montaža opreme), 14. (održavanje manifestacije) i 15. (demontaža opreme) lipnja, za dio mula koji nije pod upravljanjem ŠRD "Lubin" i isti za dane koji budu odobreni neće biti dostupan građanima", stoji u odgovoru kojeg potpisuje stručni suradnik za pomorsko dobro i površine javne namjene u Gradu Splitu.

Zatražena je nadopuna odgovora od nadležne gradske službe, no ni nakon 15 dana nije dostavljeno traženo.

Zbog kojeg događaja će pristup Matejuški bit nedostupan Splićanima? Nije uopće bitno - Matejuška je naša!