Hrvatski startup Daytona otvara kod i donosi novu efikasnost u razvoju softvera

Daytona, hrvatski startup i predvodnik programiranja u cloudu, danas je predstavio istoimeni alat za upravljanje developerskim okruženjem (Development Environment Management) otvorenog koda. Daytona omogućuje postavljanje developerskog okruženja samo jednom naredbom te time programerima pojednostavljuje radne procese i olakšava stvaranje softvera.

Softver otvorenog koda ili open source software je softver čiji je programski kod dostupan javnosti, omogućujući svakome pregled, upotrebu, modificiranje te distribuciju koda. Javno dostupan kod potiče dijeljenje znanja i suradnju, rezultirajući kvalitetnim i pouzdanim softverom koji nastaje kroz doprinos cijele zajednice, a upravo na to računaju i u Daytoni.

"Daytona predstavlja značajan korak naprijed u upravljanju razvojnim okruženjem", rekao je Ivan Burazin, osnivač i izvršni direktor Daytone te dodao: "Naš cilj je ukloniti složenost i dugotrajnost postavljanja razvojnih okruženja. Veseli nas što ovim alatom možemo doprinijeti zajednici otvorenog koda i ne možemo dočekati vidjeti kako će unaprijediti radne procese programera diljem svijeta".

Inovativne značajke

S Daytonom, programeri mogu lako pokrenuti razvojna okruženja na bilo kojoj infrastrukturi; lokalnoj ili udaljenoj, temeljenoj na oblaku, fizičkom serveru ili virtualnom stroju. Ovaj inovativni alat podržava različite arhitekture, uključujući x86 i ARM, te nudi snažne značajke dizajnirane za poboljšanje produktivnosti i suradnje među timovima za razvoj softvera.

Istaknute značajke Daytone:

Postavljanje jednom naredbom: Inicijalizacija potpuno konfiguriranog razvojnog okruženja samo jednom naredbom.

Neovisna o infrastrukturi: Kompatibilno s bilo kojim strojem ili arhitekturom za maksimalnu fleksibilnost.

Podrška za IDE: Besprijekorna integracija s popularnim IDE-ovima poput VS Code i JetBrains, uključujući ugrađeni Web IDE.

Integracija s Git pružateljima: Jednostavna povezanost i interakcija s GitHubom, GitLabom i Bitbucketom.

Sigurna VPN veza: Zaštićen pristup između klijentskog računala i razvojnog okruženja.

Proširivost: Otvoreno za doprinose razvoju dodataka ili pružatelja usluga u različitim programskim jezicima.

Okupljanje developerske zajednice

Lansiranje Daytone popraćeno je sveobuhvatnim online vodičem i Slack zajednicom gdje programeri mogu dijeliti uvide i tražiti pomoć. Platforma također uključuje detaljnu dokumentaciju kako bi korisnici maksimalno iskoristili njezin potencijal.

‘’Daytona će organizirati niz događanja, uključujući predstavljanje proizvoda i upoznavanje s osnivačima tvrtke, investitorima i prijateljima. Programere i sve zainteresiranje pozivamo da se pridruže zajednici Daytone, doprinose projektu i pomognu oblikovati budućnost razvoja softvera'', istaknuo je Burazin.

Daytona također poziva programere da se pridruže njihovoj rastućoj zajednici i ostanu informirani o najnovijim unapređenjima prateći njihov GitHub repozitorij.

Za više informacija o Daytoni, preuzimanje alata ili pridruživanje zajednici, posjetite www.daytona.io.

 

O Daytoni:

Osnovan od strane iskusnih stručnjaka programiranja u oblaku, Daytona Platforms, Inc. posvećen je poboljšanju iskustva programera. Tvrtka se fokusira na pojednostavljenje stvaranja softvera putem intuitivnih i naprednih alata. Iskusni tim softverskih stručnjaka Daytone posvećen je poticanju programera prema bržem, učinkovitijem i suradničkom inoviranju.