Hrvoju Kačeru nakon presude potvrđeno najviše znanstveno-nastavno znanje

Trebalo je to biti sasvim rutinsko priopćenje Senata Sveučilišta u Splitu, kakva se medijima šalju nakon svake sjednice tog tijela. No, jedna od točaka u priopćenju kaže da je Senat "potvrdio izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju prof. dr. sc. Hrvoju Kačeru s Pravnog fakulteta". Redoviti profesor u trajnom zvanju je najviši status kojega sveučilišni profesor može imati, oni koji ga dosegnu ne moraju više ni objavljivati stručne radove, niti podnositi izvješća o svom radu. Ukratko, "mirni" su do mirovine.

No, odajući takvu čast prof. Kačeru - zapravo potvrđujući odluku njegovog matičnog fakulteta - vrhovno tijelo splitskog sveučilišta potvrdilo je nešto mnogo važnije - da im ništa ne znači to što je prof. Kačer prije samo tri mjeseca u Šibeniku na ponovljenom suđenju nepravomoćno osuđen na godinu i pol za štetu od 270 tisuća kuna koju je pričinio kao bivši predsjednik teniskog kluba Split. Presuda jest nepravomoćna, no očito nije nikakav problem da pravnim regulama studente podučava netko za koga postoji realna mogućnost da mu se konačno dokaže da je lažirao putne naloge da bi izvlačio novac iz klupske blagajne.

Tom presudom, inače, potvrđena je istovjetna koja je Kačeru bila izrečena još 2011., a koju je Vrhovni sud ukinuo "zbog bitne povrede Kaznenog zakona i dopune činjeničnog stanja". Nakon prve presude prof. Kačeru, tadašnji studenti Pravnog fakulteta peticijom su tražili njegovu suspenziju, no očito su se i na fakultetu i na sveučilištu o te zahtjeve oglušili. Kačer je, inače, bio savjetnik bivšem gradonačelniku Željku Kerumu, a studenti su tražili i objavu prolaznosti na njegovom ispitu Građansko pravo I, koje navodno iznosi samo dva do pet posto u posljednjih deset godina.

Profesoru Kačeru je samo mjesec-dva prije ponovljene presude potvrđena i optužnica u drugom slučaju, prijevari istog tog Pravnog fakulteta na kojem je sada dobio najviše zvanje. Optužnica ga, kako su tada pisali mediji, tereti da je prijavio fiktivno prebivalište na Braču i navodno na račun putnih troškova oštetio fakultet za 50 tisuća kuna. Taj postupak nije još stigao do suda, a Kačer je sve tvrdnje negirao.

Pravni fakultet je i inače tijekom prošle godine u medijima spominjan u crnoj kronici - bivši dekan Boris Buklijaš dva puta je privođen zbog zloporaba službenog automobila i raznim makinacijama tijekom obnove zgrade fakulteta, a i kod njega se našlo navodno nepokrivenih putnih naloga. Zbog financijskih problema policija je češljala i mandat drugog bivšeg dekana, Dragana Bolanče, koji je bio akter još i skandala sa zapošljavanjem vlastite kćeri.

No, da se vratimo sjednici Senata, na njoj je data suglasnost za raspisivanje natječaja za akademsku 2013./2014 godinu na poslijediplomski sveučilišni studij Istraživanje u edukaciji u području prirodnih i tehničkih znanosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu te Primijenjene znanosti o moru na Sveučilišnom odjelu za studije mora.

Osim Kačeru, potvrđen je i izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju prof. dr. sc. Draženu Živkoviću i izv. prof. dr. sc. Maji Štuli (prvi izbor) s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Senat je, također, utvrdio sadržaj anketnog upitnika za studentsko vrednovanje administrativnih i stručnih službi te drugih vidova studentskog života i sadržaj upitnika za studentsko vrednovanje cjelokupne razine studija.