Javna rasprava: Gdje nas vodi sanacija Karepovca?

Kao i većina građana iznimno smo zabrinuti za situaciju oko sanacije Karepovca, za zrak, vodu i tlo na području grada Splita i okolice te utjecaj na zdravlje lokalnog stanovništva. Kao udruga koja okuplja mlade u lokalnoj zajednici smatramo da je naša dužnost pružiti priliku mladima da postave određena pitanja o gore navedenoj temi stručnjacima i osobama u čijoj domeni je stručnost, i odgovornost za navedena pitanja.

Želimo znati kakva budućnost nas čeka, kakav zrak ćemo udisati, kakvu vodu ćemo piti i što mi sami možemo učiniti da se problemi ne ponavljaju u budućnosti!

Javnost već mjesecima postavlja mnoštvo pitanja koja se gube senzacionalističkim medijskim člancima i u komentarima i postovima na društvenim mrežama. Stoga smo na svojoj Facebook stranici, koja broji preko 8000 pratitelja, pozvali mlade da pitaju sve što ih zanima u vezi sanacije Karepovca, čistoći vode i zraka i slično. Mladi žele dobiti odgovore i žele znati što se u njihovom gradu događa!

Sukladno tome 16.2. u 19 h u prostorima Doma mladih (Beton Kino) na adresi Savska BB (Split) organiziramo tribinu pod nazivom „Javna rasprava: Gdje nas vodi sanacija Karepovca?“.

Na raspravu smo pozvali osobe odgovorne za sanaciju Karepovca te stručnjake iz područja ekologije, epidemiologije i permakulture kojima ćemo prenijeti pitanja mladih i građana i otvoriti jednu uljudnu, organiziranu javnu raspravu o gorućoj temi.

Cilj tribine je pružiti odgovore na pitanja, pronaći rješenja za postojeće i buduće probleme vezane uz sanaciju Karepovca te javno razgovarati o odgovornosti nadležnih, stručnjaka i javnosti prema okolišu u našoj lokalnoj zajednici.

Nije odgovornost samo na nadležnima i stručnjacima, već i na nama kao građanima, stoga ćemo razgovarati i o odvajanju otpada.

Ne želimo tražiti krivca i otvarati lov na vještice, želimo pronaći zajedničko rješenje!

Na javnoj raspravi će sudjelovati:
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo SDŽ mr. sc. Jasna Ninčević, specijalist epidemiolog NZJZ dr. Ivo Petrić, ekolog prof. dr. sc. Viktor Simončić, organizator prosvjeda protiv nestručne sanacije Karepovca Veljko Popović, stručnjak za permakulturu i održivi razvoj, predsjednik Udruga Permakultura Dalmacija Ivan Rako.

Pozive smo uputili i djelatnicima Nastavnog zavoda dipl. ing. Tini Dumanić i dipl. ing Nenadu Perišu koji su odgovorni za kemijske analize vode te ispitivanje zraka, tla i buke, izvoditelju radova sanacije Karepovca inžinjeru gradilišta Arsenu Zoranu Tonšiću i Voditelju projekta sanacije Karepovca Mislavu Olujiću.

Nažalost, iz nama nepoznatih razloga, oni koji imaju odgovornost prema javnosti nisu dostupni na službene telefone ni na e-mail adrese.

Ovim putem ih javno pozivamo da obave svoju građansku i službenu dužnost te da se odazovu pozivu i pruže priliku mladima da postave pitanja na koja im samo oni mogu odgovoriti. U suprotnom ćemo biti primorani zaključiti da nadležni i odgovorni izbjegavaju dati odgovore javnosti i razjasniti mladima gdje nas vodi sanacija Karepovca.

Vidimo se u petak, 16.2. u 19 h u Beton kinu Doma mladih!