Katalinko zasvijetlio nakon 22 godine

Nakon nekoliko probnih pokušaja koji su se odvijali protekli tjedan, sinoć je bez prevelike pompe, konačno punom snagom zasjao 33 metra visok svjetionik na Katalinića brigu. Aktivacija se dogodila skoro 22 godine nakon što je objekt stradao u srpskom granatiranju Splita, a dvije snažne rotirajuće zrake privukle su pažnju svih prolaznika koji su se našli u predjelu gradske luke.

Prema riječima direktora Plovputa Darka Meštrovića, u tijeku je izrada elaborata statičke analize svjetionika, nakon čega će se pristupiti daljnjoj obnovi. U tijeku je nabava i 5860 staklenih "pepeljara" koje će zamijeniti postojeće, stradale u ratu. Potpuna obnova ovog 55 godina starog svjetionika-spomenika očekuje se do blagdana Svetog Nikole.

Valja još spomenuti da ovim i sudbina odvažnog projekta studenta Umjetničke akademije Ivana Milasa postaje vrlo upitna. Naime, Milas je 2010. godine predložio da se površina tornja učini programibilnom, te da se pored svjetionika postavi pult na kojem bi građani mogli na fasadi tornja ispisivati vlastite poruke. Iako je ideja pozitivno odjeknula u splitskoj javnosti, Banovina se nije očitala o namjeri realizacije.

Bilo kako bilo, ipak valja pohvaliti konačno djelovanje spram ovog spomenika, koji je godinama postojao isključivo kao gradsko ruglo. Sada će ovaj vrijedni objekt konačno zasjati punim sjajem koji i zaslužuje, pružajući svim pomorcima upečatljiv orjentir prilikom uplovljavanja u splitsku luku.