Lonely Planet zove fanove Igre prijestolja u Split

Bit će zabavno ove sezone gledati fanove Igre prijestolja kako jurcaju Splitom, Klisom, Žrnovnicom, a onda Dubrovnikom i Lokrumom u potrazi za lokacijama kojima su prošle godine šetali njihovi ljubimci dok su snimali četvrtu sezonu ove megapopularne serije. Uostalom, već su se počele pojavljivati i agencije koje će organizirati ture.

Jednu od jakih preporuka ovih im je dana dao Lonely Planet, čiji su stratezi nanjušili što bi mogla biti jedna od zabavnijih atrakcija ove godine. U članku su - uz Dubrovnik, Split i njihovu okolicu - predstavili i irske okruge Down i Antrim, islandski nacionalni park Vatnajökull, te Essaouiru u Maroku.

Dubrovnik i Split predstavljeni su doista laskavim riječima. Prvi je za Lonely Planet savršeni "dubler" za King's Landing sa svojim savršeno očuvanim zidinama. Opisano je što je sve snimano u Dubrovniku i na Lokrumu, i kako razgledati te čarobne lokacije.

Jednako je i sa Splitom:

"Za četvrtu sezonu snimanje je dijelom preseljeno sjeverno od Dubrovnika, u obalni grad Split. Tvrđava Klis i kamenolom u Žrnovnici su iskorišteni za veličanstvene scene bitaka, s desecima statista, što ćemo vidjeti u nadolazećim epizodama.

Osnovna lokacija u gradu je bila Dioklecijanova palača, jedan od najimpresivnijih ostataka rimskih vremena na svijetu. Građena 295. kao palača za umirovljenog rimskog cara Dioklecijana, velika kvadratna tvrđava nije pretvorena u muzej, umjesto toga ona je živo srce grada s barovima, trgovinama i restoranima unutar antičkih zidova. Da biste vidjeli gdje se serija snimala, posjetite Podrume u južnom dijelu Palače, koji su u rimska vremena korišteni kao skladište hrane i vina".