Marijana Puljak: Milanoviću, provjerite što radi Baldasar

Nositeljica Nezavisne liste Za pametne ljude i pametni grad Marijana Puljak u petak se na konferenciji za novinare još jednom obrušila na gradonačelnika Ivu Baldasara i gradsku vlast, ponajviše zbog kadroviranja kojim se kupuju glasovi u Gradskom vijeću. Pri tom je jasno rekla da se politika "mi ćemo vama podržati neku točku, a vi nama dajte mjesto u nadzornom odboru ili upravnom vijeću" najviše provodi između vladajuće koalicije i HGS-a.

Ona je podsjetila da je na 9. sjednici Gradskog vijeća od gradonačelnika tražila izvještaj o stručnim kompetencijama i iskustvu osoba imenovanih u nadzorne odbore Splitske obale, Prometa i Stanouprave.

- Kao odgovor smo dobili skandaloznu izjavu gradonačelnika da su tako radili svi do sada i da se tako radi u cijeloj državi te da će za to odgovarati na sljedećim izborima. Smatramo kako upravna i nadzorna tijela gradskih tvrtki ne bi trebala biti poligon za stjecanje prvih iskustava, a posebno sada kada je situacija u tim tvrtkama složena do te mjere da zahtjeva angažman najkompetentnijeg stručnog kadra.

Podsjećamo na nedavne izjave predsjednika Vlade Zorana Milanovića koji je rekao da neće više tolerirati ovakvo stanje te potpredsjednika Vlade Branka Grčića koji je pozvao da se preferiraju sposobni, a ne stranački poslušnici i podobni. Pozivamo ih da se očituju o potezima svog stranačkog kolege i prvog čovjeka drugog grada po veličini u Hrvatskoj, koji u posljednje vrijeme zapošljava svoje stranačke kolege i kolegice jer im teško pada nezaposlenost, a u NO postavlja osobe bez potrebnog iskustva za nadzor kompleksnih sustava javnih poduzeća, kaže Puljak.

Vijećnica liste Daša Dragnić ponovila je da nisu mogli prihvatiti gradonačelnikovo izvješće o polugodišnjem radu jer nije ponudio podatke iz kojih bi se mogao ocijeniti njegov rad.

- Nitko realan nije očekivao velike projekte i promjene preko noći, pogotovo ne u ovako složenim uvjetima krize i nedostatnih proračunskih sredstava. No, očekivali smo sustavne pripremne radnje za sređivanje zatečenog stanja i održivi razvoj grada. O tome je malo ili ništa napisano u Izvješću, kao što se ni inače o tome ozbiljno ne govori, niti Gradskom vijeću, niti javnosti. I zato se događa da svi komentiramo ono što jest vidljivo, a najvidljivije je kadroviranje i to, na žalost, netransparentno i uz upitne kriterije.

Danira Matošić Matičević se, pak, usprotivila gradonačelnikovoj ideji o isključivanju javnosti s rasprave o razlozima razrješenja članova Kazališnog vijeća HNK.

Smatramo kako je gradonačelnikova najava o izuzeću javnosti nedopustiva obzirom da 50 milijuna kuna javnog novca građani izdvajaju za funkcioniranje teatra. Imaju pravo znati kako se s kazalištem upravlja i koji su razlozi da gradonačelnik sankcionira, odnosno razrješuje aktualno Kazališno vijeće na pola mandata, rekla je.

Ova je lista na prošloj sjednici tražila dodatnu vanjsku i neovisnu reviziju financijskog izvještaja i poslovanja i HNK Split i Splitskog ljeta u 2013. godini, kao i planova za 2014. godinu. Osim toga, nakon što su dobili dopis Radničkog vijeća HNK zatražili su i provjeru ugovora s intendantom Tonćijem Bilićem, te svih ugovora između HNK Split, Splitskog ljeta i Hrvatske radiotelevizije, vezano uz realizaciju 59. Splitskog ljeta i koprodukciju serijala o maestru Ivi Tijardoviću.

Inicijativa se usprotivila i isključivanju predstavnika osoba s invaliditetom iz gradskog Socijalnog vijeća, suprotno konvencijama UN-a i Kodeksu koji je prije izbora potpisao i Ivo Baldasar.