Provjerili smo kako rade dvije "pametne e-klupe" s Marjana

Na Prvoj vidilici  u ponedjeljak  su postavljene  dvije  pametne  solarne e-klupe, autorsko djelo 21-godišnjega Solinjanina Ivana Mrvoša, studenta splitskog Fakulteta elektotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Nosivost klupe je oko 300 kilograma i na njoj mogu sjediti tri ili četiri osobe. Svaka ima po četiri USB ulaza za mobitele i tablete, noćnu rasvjetu, kontrolu CO2, prikaz temperature zraka, snaga joj je 60 wati, a dnevno proizvede oko 1 kw električne energije.

Pametne klupe energetski su neovisne jer se napajaju putem solarnih ploča, a putem ""vlastite pameti' sve procese kontrolira dvama računalima unutar nje.  Ova inovacija otporna je na udarce, a 10 dana može raditi bez sunca.

Provjerili smo kako klupe izgledaju noću, napunili mobitele i uvjerili se da je u pitanju vrhunski projekt, koji će u slijedećim verzijama zasigurno doživjeti i poboljšanja.

Cijeli projekt izrade prve klupe trajao je četiri mjeseca, a Mrvoš je ideju dobio od LED stolaca sličnog sadržaja, projekta kojim je pobijedio na Poduzetničkom kampu u Solinu prošle godine.