Matejuška pod okupacijom, a Baldasar šuti

Splićani su posljednjih dana ponovno svjedoci neprimjerene uzurpacije javnog prostora od strane lokalnih moćnika. Naime tvrtka Karaman d.o.o. u vlasništvu kontroverznog Damira Karamana na Matejušku je u sklopu nogometnog prvenstva postavila golemi video zid i ugostiteljski objekt, koji bi tamo trebali provesti punih mjesec dana.

Cijeli mul je odsječen ogradom, te je uveden striktni teror zaštitarskih službi koje pretresaju svakog posjetitelja u potrazi za spremnicima bilo kakvog pića. Ovo nečuveno ograničavanje kretanja građana na javnoj površini vrši se nad svima. Od roditelja s djecom u kolicima, do starijih i slabo pokretnih građana koji su prisiljeni na skidanje i otvaranje torbi, te prekapanje po istima.

I kako to obično u Splitu i Hrvatskoj biva – sve je po zakonu. Otprilike.

Naime, koncesionar prostora na Matejuški, ŠRD Lubin, ima dozvolu za korištenje spornog prostora, te za njegovo ustupanje trećim osobama, no ne i za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Karaman je dozvolu od Lubina dobio, a kako doznajemo od županijskog pročelnika za pomorstvo Mate Ivankovića, Županija je sve amenovala svojim potpisom.

Od pojedinih članova društva Lubin doznajemo da je njihov predsjednik Damir Perić djelovao samostalno, bez konzultacija sa ostatkom društva, te Matejušku prepustio Karamanu za simboličnu novčanu naknadu. Što je od toga istina, članovi Lubina će morati riješiti među sobom. Nama ostalima ostaje tek činjenica da niti Županija, niti Grad od ovoga neće vidjeti ni kune.

Postoji još jedan detalj koji valja naglasiti. Koncesija koju ŠRD Lubin posjeduje obuhvaća isključivo prostor na korjenu mula – plato i istezalište brodova, sve do početka famoznog zidića na mulu. Ostatak nije pod njihovom ingerencijom, a posljedično ni po ingerencijom tvrtke Karaman. No to ne spriječava njihove zaštitare da ograničavaju kretanje građana koji se žele uputiti na mul i u miru popiti pivo, kao što čine sve ove godine.

Svima je jasno da se nalazimo u sivoj zoni zakona, te da će se ova trakavica zasigurno još protegnuti. Gradonačelnik Ivo Baldasar, kako smo već navikli, iskazuje neznanje i čuđenje svim ovim događajima. Ogorčeni građani zato preko društvenih mreža već uvelike pozivaju na bojkot fan-zone, apelirajući na činjenicu da samo kupovina hrane i pića u nametnutom ugostiteljskom objektu i dalje održava ovu farsu. Građani, pak, planiraju prosvjed protiv uzurpacije svog omiljenog dnevnog boravka. Namjeravaju u subotu navečer u 21 sat u velikom broju doći sa svojim pićem, te se zaputiti prema mulu. Kako će reagirati zaštitari, ostaje da vidimo...