Među Pumama - sa srcem nekada i sada

Udruga veterana 7. gardijske brigade „PUMA“ organizirala je danas obilježavanje obljetnice pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika svoje brigade na Velikoj Duvjakuši na Dinari.

Dinara, surovi krš, zrak treperi od vrućine, na vrhu Duvjakuša se veterani „Puma“ i članovi obitelji poginulih boraca prisjećaju, s ponosom, svog ratnog puta i pogibije 31 suborca, a nešto dalje stoje njih dvojica – jedan tata sa beretkom na glavi i jedan dječačić radoznalog i uzbuđenog pogleda.

* Tata, a što se njemu dogodilo??? - Pita mališa za nekog tatinog suborca

* Ranjen je u ratu - šturo odgovara tata

* Kako? – želi znati mališa

* Stao je na minu – tužno odgovara tata

* I što je onda bilo? – ne da se naša radoznala glavica

* Ostao je bez noge – tiho odgovara tata

* Ali kako? Pa vidiš da ima dvije noge – zbunjeno će mališa gledajući put skupine veterana

* Ima protezu, to ti je umjetna noga – pojasni mu tata

* Ali on se s tom protezom popeo na vrh brda?!? – u nevjerici će mališa

* E, to ti je SRCE – odgovara sjetno tata – što misliš zašto smo pobijedili u ratu?

Dječačić ponosno gleda u oca i k'o iz topa odgovara – Znam, znam, pobijedili ste zato što ste imali srce...pa i oni kojima je odletila noga!

Što je istinsko domoljublje, od ovog dječaka i od ovog tate bi trebali učiti svi mi, a posebno naši političari.

Sretan vam Dan državnosi uz sjećanje na sve „tate“ koji su srcem branili, obranili i stvorili Lijepu našu domovinu. Veliko im hvala.


Valjda uputiti zahvalu i posadama dvaju helikoptera Mi-8 iz splitske Eskadrile transportnih helikoptera HRZ-a. U dva sata su desecima letova uspjeli prebaciti nekoliko stotina pripadnika 7. Gardijske i njihovih obitelji od Vrlike, sve do Velike Duvjakuše, na visinu od oko 1,700 metara. Između transportnih letova, stigli su čak obaviti i jedno traganje i spašavanje, koje je završilo slijetanjem na helidrom Firule u Splitu, nakon čega su se vratili na Dinaru. Hvala vam na trudu, dečki.