Mini gradilište pored Peristila

Radovi na obnovi starog pločnika podno katedrale Sv. Duje u punom su jeku, te su ovaj lokalitet odmah pored Peristila pretvorili u mini gradilište. Projekt je započet krajem prošle godine, a trebao bi biti gotov do početka turističke sezone. Radi se prvenstveno o čišćenju kamene podloge, te popravljanju fuga, čime će prostor pred ulazom u kapelicu Sv. Lucije zablistati novim sjajem.

Ovim projektom nastavlja se niz restauracijskih zahvata u staroj gradskoj jezgri. Nakon što je, poslije višegodišnje obnove, zablistao sam Peristil i antički rimski stupovi sa sjeverne strane katedrale, konzervatori su fokus prebacili na manje objekte, poput ovog pločnika.

Uskoro kreće i obnova pojedinih sekcija samog mauzoleja, što znači da Grad Split uistinu vodi računa o očuvanju vrijednog povijesnog blaga. Još kada bi se sličnim entuzijazmom posvetilo uklanjanju grafita i čišćenju ostatka gradskih lokaliteta, Split bi tada uistinu zablistao. No s obzirom na financijsku krizu i trenutnu gradsku vlast, možemo i s ovim biti zadovoljni.