Mirno protiv spalionice

Lipanj je. Subota. Jedanaest sati. Kruzeri su već odavno "bacili sidro" pred lukom, a turisti izvršili okupaciju užeg središta grada, hotela i apartmana. Mjesto zbivanja? Riva. A u središtu radnje je prosvjed protiv spaljivanja otpada u tvornici Cemex. Turistička smo zemlja. Barem kažu. Bitch please...

Prošle godine održan je prvi prosvjed protiv spaljivanja otpada u tvornici Cemex, a rezultirao je izjavama župana Ante Sanadera, gradonačelnika Kaštela Josipa Berketa i raznih drugih instuticija u kojima su se protivili spalionici otpada u Kaštelima. Organizatori prosvjeda kažu kako takva spalionica zagađuje okoliš u krugu od 7 kilometara. Kao i prošle godine, na dnu rive kod ulaza u Dioklecijanove podrume formirana je pogrebna povorka koja je trebala prošetati rivom.

No, ove godine su ih preduhitrili. Na istom mjestu gdje su namjeravali započeti svoj prosvjed, dočekao ih je rano jutros postavljen šator ni više ni manje nego tvrtke Cemex koja je građane informirala o posljedicama spaljivanja otpada. Za svaki slučaj, u njihovoj pozadini se nalazilo više privatnih zaštitara u civilu, ali ni to nije spriječilo pojedine prosvjednike da se pokušaju verbalno obračunati s predstavnicima tvrtke. Nešto iza jedanaest sati krenula je povorka, ali nisu daleko stigli. Na drugom kraju Rive dočekala ih je ekipa Totalnog.FM-a koja je priredila vlastiti tulum i raspalila mjuzu do kraja pa su se prosvjednici već na pola Rive okrenuli put početka i upustili u nove obračune s Cemexovcima.

U međuvremenu se u prosvjednu povorku priključilo tristotinjak ljudi, što slučajnih prolaznika, što turista, što ekologa. Prije točno tjedan dana u isto to vrijeme na Rivi je održan Split pride. Organizatori ovog prosvjeda se ne mogu pohvaliti tolikim brojem pripadnika interventne postrojbe, ali i za ovaj mirni skup su 4 policijska kombija (koliko smo ih mi izbrojali) sasvim dovoljna. Također, teško je bilo ne zamijetiti one najmlađe Splićane i Splićanke koji su jutros umjesto odlaska u vrtić došli na prosvjed. Sigurni smo kako njihovi roditelji znaju što je najbolje za njih i apsolutno ih podržavamo u odluci da po najvećoj žegi djecu obuku u prosvjedne uniforme, šetaju ih po Rivi gore-dolje, a sve to samo kako bi uslišali svoj neki ego i želju za isticanjem vlastitog mišljenja. Roditelji, podsjećamo vas: Da, uistinu, djeca su vaša odgovornost, ali to ne znači da su ona i vaše vlasništvo.

I tako je nakon nepunih pola sata prosvjedovanja na Rivi ostalo nekoliko stotina turista i fetivih Splićana koji su nakon prošlotjednih vremenskih neprilika uživali u suncu, jutarnjoj kavi i galebovima.