Mišiću 15 godina zatvora: "Odrubljivanje glave nije okrutno ubojstvo?!"

Danas je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen Edi Mišić za ubojstvo Meksikanke Selene Macedo. Peteročlano sudsko vijeće pod ravnanjem suca Vlade Živaljića ocijenilo je ovo ubojstvo kao "obično", unatoč kvalifikaciji tužiteljstva da je riječ o ubojstvu na krajnje okrutan i podmukao način, te je osudilo 'Reksija' na 15 godina zatvora. Prema preporuci suca u obrazloženju presudu kako "očekuje da se ista ne komentira od strane medija, već da će presudu kontrolirati viši sudovi", zanimalo nas je ipak kako naši sugrađani komentiraju presudu.

Maja (pravnica): Sudi se uvijek sukladno onim dokazima izvedenim tijekom postupka i ono šta se utvrdi kroji presudu. Na veliku žalost, a sukladno svim raspoloživim dokazima, ovo je bilo obično ubojstvo jer se nisu dokazala dva elementa teškog ubojstva (podmukao način i osobito okrutan način tj. psihičke i fizičke patnje žrtve prema trajanju odnosno intenzitetu), a ključna je bila patologinja koja se tu nije mogla sa sigurnošću izjasniti. Zaslužio je puno veću kaznu i teško je prihvatiti da je ova presuda zapravo potpuno sukladna našim zakonima. Sumnjam da će pasti na višem sudu, može u konačnici biti samo blaža.

Ana (studentica): Sramota! Još će se tih 15 godina kako to obično biva prepolovit, šta znači da imamo fore još sedam godina trčat po Marjanu. Presuda je žalosna, a naše pravosuđe smiješno!

Ena (pravnica): Zgrožena sam presudom i pravosuđem koje brutalno ubojstvo i pokušaj dekapitacije kvalificira kao obično ubojstvo. Kad se sagledaju sve činjenice, Edi Mišić ne zaslužuje ni dana manje od 40 godina.

Matea (studentica): Iskreno, neznan što da kažem. U kakvoj mi to državi živimo ako za ubojstvo dobiješ manje nego za dilanje droge.

Josip (student): Nisam upućen u čitavo obrazloženje presude, al' znam da je presuda sramotna zbog same kvalifikacije "običnog ubojstva", a ne teškog i okrutnog ubojstva. Ako je obično ubojstvo ono di je glava skoro pa odrubljena, interesira me šta je to onda okrutno ubojstvo. Možda je Mišiću kao olakotna okolnost uzeto to što se skrivao i šta ga je policija tražila mjesec dana. Čitav grad je pola ljeta bio u strahu, a on dobije 15 godina. Ma, iživcira sam se sad.