Možemo li utjecati na gene?

Epigenetika proučava biološke mehanizme koji mogu paliti i gasiti gene. Geni su određeni dijelovi DNA koji sadrže informacije o tome kako napraviti određeni protein. Epigenetika određuje treba li i u kojim količinama stanica proizvesti određeni protein.

Dodatkom kemijskih modifikacija na određene dijelove DNA označi ih zautišavanje ili pojačano prepisivanje i stvaranje određenog proteina.

Što jedete, gdje živite, kada spavate, vježbate li, pušite cigarete – sve to može utjecati na stvaranje ili uklanjanje kemijskih modifikacija na DNA .

Epigenetika pokazuje kako vaš okoliš i izbori koje donosite, može utjecati na vaš genetički kod i na genetički kod vaše djece.

Zašto se razlikuju jednojajčani blizanci, kako se strah naših roditelja prenosi na nas, koliki utjecaj ima prehrana na razvoj, zašto je bitno da vas majka pazi i mazi, što se događa kod zanemarivane djece, koliki utjecaj ima okoliš na vas i vašu buduću djecu i kako mi možemo utjecati na naše gene - na ta i sva ostala pitanja na ovu temu će odgovoriti Anja Ančić.

 

Mjesto: Medicinski fakultet, zgrada B, predavaonica B102.

Vrijeme: Srijeda, 30. Siječnja u 18 sati.