Niču tornjevi viši od Sv. Duje

Vizuru Splita uskoro će promjeniti dvije novogradnje, za naše pojmove pozamašnih dimenzija. Radi se o Westgate tornjevima, lociranima na sjeveroistočnom uglu križanja Ulice Domovinskog rata i Dubrovačke. Već nekoliko godina najavljivan projekt polako ulazi u svoju konačnu fazu po pitanju uklanjanja administrativnih zapreka. Investitor je tvrtka „Zapadna vrata“, a iza svega se krije Splitska banka, odnosno Societe Generale grupa.

Naime, Splitska banka je već duži niz godina u potrazi za svojim poslovnim središtem u Splitu. Prvotni plan je bila gradnja po ranije definiranom urbanističkom planu na Trgu Hrvatske hratske zajednice, odmah do postojeće zgrade Croatia osiguranja. Time se u potpunosti trebao definirati ovaj zapušteni prostor koji sada služi kao šljunčano parkiralište. Uz samo sjedište banke uredio bi se i trg sa fontanom, a u planu je bilo i puštanje u pogon već postojeće podzemne željezničke stanice. No, sve je stopirano od strane izvjesnog Edvarda Ugrine, koji je za svojih 86 kvadrata zemljišta tražio astronomske iznose. Banka je odustala od cjelokupnog projekta, te se bacila u potragu za alternativnom lokacijom.

 

 

 

Lokacija je pronađena u vidu atraktivne parcele na samom ulazu u centar grada. Samo arhitektonsko rješenje se sastoji od dva tornja. U podzemlju su planirane garaže, a kako se radi o križanju dviju velikih prometnica, tornjevi neće dovesti do znatnog povećanja zagušenja automobilima. Jedan toranj broji 17 katova, dok ih drugi ima 12. S oko 75 m visine, viši toranj bi tako postao najviša građevina u gradu Splitu, nadvisivši 60 m visok zvonik Sv. Duje i oko 55 m visok dvadesetokatni stambeni toranj na Spinutu.

 

 

 

Naime, iako je katnost manja od mnogo drugih zgrada u Splitu, sama visina standardnih poslovnih etaža je puno veća od stambenih. I sve dok se ne razjasni pitanje gradnje 100-metarskog Spaladium Towera, Westgate će biti najviša građevina u gradu čija je panorama već desetljećima prepoznatljiva po visokoj gradnji.