Noćni marš ZA prava žena

Splitske aktivistkinje i aktivisti u suradnji s udrugom Domine, treću godinu organiziraju ''Noćni marš ZA prava žena'' povodom Dana žena.

"Prošle godine smo se podsjetile na kontinuitet ženske borbe u Splitu i proslavile 100 godina od osnivanje prve ženske organizacije u Splitu. Ove godine napominjemo da iako smo se za mnoga prava izborile još uvijek postoje ona za koja se trebamo nastaviti boriti.

Kad kažu da smo ravnopravne i da je sve regulirano zakonom, to ne znači da su ženska prava prepoznata i priznata. Nakon više od 100 godina žene još uvijek nisu dovoljno vidljive u povijesti ni u javnom prostoru, nema nas dovoljno u politici i nismo jednako plaćene.

Zabrinjavajući broj žena svake godine strada kao žrtve brutalnog muškog nasilja. Previše mladih žena i muškaraca misli da je pobačaj u Hrvatskoj zabranjen, a žene koje se odlučuju na pobačaj, žrtve su pošasti kolektivnog odbijanja vršenja medicinske skrbi.

Dan žena je prilika da izađemo na ulice i iskažemo svoje otpor prema sustavu koji ne uvažava žene na način da im ne omogućava ravnopravnost u svim segmentima privatnog i društvenog života.

Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da nam se u toj borbi pridruže. Okupljanje će početi na Dan žena, 8. ožujka u 17 sati  na trgu Gaje Bulata (ispred HNK), a marš će krenuti u 18 h. " - poručuju organizatori.

 

Više informacija o samom događaju i popratnim aktivnostima možete pročitati na Facebook stranici događaja: http://bit.ly/MarsZaPravaZena