Nova hitna pomoć

Zahuktava se priča o novoj zgradi Objedinjenog hitnog bolničkog prijama. Peterokatno arhitektonsko djelo Jurice Jelavića privuklo je pozornost svih, a posebno bolničkog osoblja KBC-a Split. Naime, gradnjom ovog objekta konačno bi se riješio problem neadekvatnog i skučenog prostora Hitnog prijema koji se danas koristi.

Nova zgrada bi se nalazila na lokaciji današnjeg Plućnog odjela, imala bi i dvije podzemne etaže sa 200 parkirnih mjesta, te platformu za helikoptere na krovu. Time bi se oslobodilo zemljište postojećeg heliodroma, ali i omogućilo sigurnije slijetanje koje danas narušava visoki zvonik golemog franjevačkog klerikata u neposrednom susjedstvu. Odmah etažu ispod plaforme bi se smjestio GSS, kako bi se ubrzale operacije spašavanja. Ostatak zgrade bi činili objedinjeni hitni kiruški i traumatološki prijemi, svaki sa svojim operacijskim salama i intezivnom njegom. Također, kao što je već slučaj i sa ostalim fizički odvojenim objektima splitskog KBC-a, postojala bi i podzemna konekcija sa glavnom zgradom. Time će se omogućiti kvalitetna komunikacija svih odjela i u vremenima najveće krize.

Zgrada bi koštala oko 150 milijuna kuna, a trenutno je dovršen samo idejni projekt. Sve ovo je besplatni uradak arhitekta Jelavića. Ako se donese konačna odluka o gradnji, kreće projektni natječaj. Ako se odabere upravo Jelavićev rad, pristupa se izradi izvedbenog projekta, dok se financiranje planira osigurati kroz EU fondove. Od polaganja kamena temeljca, pa do rezanja vrpce bi prošlo godinu dana.

Valja još samo naglasiti važnost osiguranja kvalitetnog cestovnog prilaza objektu, ali i cjelokupnom bolničkom kompleksu. To znači konačno probijanje četverotračne ceste prema rodilištu, ali i dovršetak Zajčeve koja već godinama čeka završni spoj na Bračku ulicu. Nadamo se da je konačno došlo vrijeme da se vladajući pozabave i tom problematikom.