Novi EU partneri na dalmatinskim projektima

Predstavnici dalmatinskih poduzetničkih potpornih institucija ovaj tjedan borave u Litvi na jako zanimljivom skupu na temu EU fondova. Naime, povodom desete godišnjice primanja te baltičke države u EU kao punopravne članice, organiziran je skup u gradu Rietavasu gdje su predstavljeni tekući modeli financiranja i plan financiranja u ovoj i idućoj godini.

Poduzetnički centar Solin s predsjednicom Ivanom Ninčević te Poduzetnički inkubator Klis s predstavnicom Majom Zelić predstavili su svoj dosadašnji rad te svoje kapacitete i iskustva kratkom interaktivnom prezentacijom.

Kao predstavnicima malih općina i gradova, vrlo korisno će biti poslušati iskustva drugih manjih administrativnih jedinica unutar onih država EU koja povlače najviše sredstava iz fondova. Trenutno je u tijeku okrugli stol na temu ruralne sredine i mogućnosti partnerstva Lokalnih Akcijskih Grupa (LAG). Sudionici se fokusiraju na raspravu o ulozi kulturi i njenoj ekonomsko-socijalnoj snazi. Turistički potencijal naslijedene kulturne baštine za male ruralne sredine nosi dominantan znak u apliciranju na fondove EU.

Nadalje, 'storyline' je utoliko proširen na sferu umjetnosti koja danas obuhvaća kontekst od industrijskog dizajna preko perfomativnog dijela do klasične umjetnosti. Dakle, potencijal umjetnosti i umjetnika u biznisu je velik, no umjetnost tek treba biznis odnosno poduzetan duh iskoristiti u svom pristupu publici, koji su u tom slučaju kupci. Naravno, sferu umjetnosti mogu opet najbolje iskoristiti manje općine i gradovi s inovativnim i prepoznatljivim programima. Najavljeni Fond za ruralni razvoj od najvažnijeg je značaja za veliki dio hrvatskih gradova i općina u vidu jačanja ekonomske snage RH, te u konačnosti vodi ka zapošljavanju mladih ljudi čiji veliki broj danas svoju priliku čeka.