Obilježena 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja obilježen je u nedjelju, 5. kolovoza 2018., svečano i dostojanstveno u Kninu, gradu na čijoj se Tvrđavi prije dvadeset i tri godine ponosno zavijorio hrvatski barjak označivši pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske u dotad najopsežnijoj vojnoj operaciji oslobađanja domovine.

Svečanosti su u Kninu nazočili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanstva Države Izrael i Sjedinjenih Američkih Država, član predsjedništva BiH Dragan Čović, saborski zastupnici, strani vojni izaslanici akreditirani u RH, pripadnici OSRH, sudionici operacije te brojni hrvatski branitelji.

Nakon prijavka koji je predsjednici RH predao general bojnik Siniša Jurković te svečanog pregleda postroja ratnih zastava postrojbi Hrvatske vojske i policije, u sjećanje i zahvalu svim poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika hrvatske pobjede ”Oluja 95” na Trgu dr. Ante Starčevića zajednički vijenac položili su Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ostali članovi Vlade i županije i gradova, a potom je vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio molitvu za poginule branitelje.

U prigodnom obraćanju na središnjem kninskom trgu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uputila je posebnu zahvalu svim sudionicima Oluje, osobito junacima poginulima za našu slobodu i budućnost. Bila je to veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu, kazala je Predsjednica, dodavši kako su oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu doprinos dali i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. “Bilo je to vrijeme potpunog zajedništva hrvatskog naroda i te vrijednosti treba prenositi budućim naraštajima. Hrvatska vojska danas je jedna od najprepoznatljivijih sastavnica hrvatske države”, kazala je Predsjednica, dodavši kako je priznanje Hrvatskoj vojsci i nazočnost pripadnika Nacionalne Garde Minnesote koji sudjeluju u mimohodu zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske. “Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet i to je pokazao nebrojeno puta. Hrvatska je iznad kategorije male zemlje u mnogo čemu. Hrvatska ima ne samo pobjedničku vojsku, nego i pobjednički narod”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio predsjednik Gordan Jandroković, istaknuvši  kako žrtvi hrvatskih branitelja koja je dana za slobodu naše domovine zauvijek moramo odavati priznanje. “U Domovinskom ratu stvorena je Hrvatska vojska koja je danas jedna od najcjenjenijih vojski u svijetu. Pokazali smo vjeru, odlučnost, snagu, hrabrost i odgovornost, disali smo kao jedno biće. Danas slavimo u ozračju optimizma i zajedništva”, kazao je Jandroković, dodavši kako nam je zadaća čuvati povijesnu istinu.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima potom je uputio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, istaknuvši kako smo zahvaljujući našem jedinstvu obranili i oslobodili zemlju te kako nam sloga požrtvovnost i ustrajnost naših branitelja i danas trebaju biti poticaj. Napomenuo je kako je Hrvatska za suradnju i dobrosusjedske odnose, ali koji se moraju temeljiti na odgovornom suočavanju s prošlošću i istini. Naglasio je i važnost modernizacije Hrvatske vojske i policije te napomenuo kako je odluka o nabavci višenamjenskih borbenih aviona F-16 strateški projekt kojim će se još bolje odgovoriti sigurnosnim izazovima budućnosti, ujedno pozdravivši izraelske i američke partnere koji su uveličali ovogodišnju proslavu. “Vrijednosti Domovinskog rata, domoljublje, odlučnost i optimizam neka budu inspiracija za budućnost i to će biti najveći spomenik svima koji su gradili hrvatsku slobodu”, kazao je Plenković.

U ime poginulih branitelja obratio se i Stjepan Cumbaj, otac poginulog hrvatskog branitelja Jadranka Cumbaja, izražavajući ponos što domoljublje i žrtva njihove djece nije zaboravljena. Poručio je kako nam je obaveza i dužnost Hrvatsku učiniti zemljom sretnih ljudi jer za takvu su se borili njihovi sinovi, istaknuvši: „Oni su dokazali da nema toga što se ne može postići kad je vođeno čistim srcem i domoljubljem.“

Na Kninskoj tvrđavi potom su uz podsjećanje na operaciju pročitana imena poginulih  i nestalih pripadnika u VRO Oluja, njih 241. Potom je zvonjava crkvenih zvona simbolično najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije, a na jarbolu se sa samog vrha Kninske tvrđe, kao i prije 23 godine, zavijorila hrvatska zastava. Ispaljena su zatim i dvadeset i tri počasna plotuna, a svečanost je nastavljena letačkim programom u kojem je kninskim nebom preletjelo osam postroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ove godine proslavu su posebno uveličala i dva aviona F-16 Barak Izraelskih zračnih snaga,koji su u formaciji s dva hrvatska MiG-a 21 proletjela iznad Kninske tvrđave. Letački program završen je akrobatskim programom akro grupe Krila Oluje.
 

Na kninskoj tvrđavi izjavu je dao i ministar obrane Damir Krstičević, prisjećajući se oslobađanja Knina prije 23 godine. Istaknuo je kako je Oluja bila kruna svih naših pobjeda u Domovinskom ratu, ona je simbol vojničkog uspjeha i junaštva. Domovinski rat nas je ujedinio i pokazao da nema toga što se ne može napraviti kad postoji zajednički cilj. Sa zadovoljstvom je istaknuo kako danas na ovogodišnjoj obljetnici sudjeluju i naši partneri i saveznici iz Izraela i SAD-a. “ Razvijamo Hrvatsku vojsku, gradimo sustav sigurnosti, gradimo sigurnosno okruženje, jačamo i učvršćujemo naše odnose sa saveznicima te čuvamo i štitimo hrvatske nacionalne interese”, kazao je ministar, izrazivši zahvalnost svim hrvatskim braniteljima za današnji mir i slobodu i njihovu uloženu žrtvu.

Visoki državni i vojni uzvanici predvođeni svečanim postrojem Oružanih snaga RH, MUP-a, hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi uputili su se potom s Kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa za domovinu koju su predvodili biskup šibenski mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij mons Jure Bogdan.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice VRO Oluja upotpunjeno je nizom kulturnih i sportskih događanja te je već u rano jutro kninskim ulicama odjekivala budnica u izvedbi Orkestra OSRH, tijekom dana je održan akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne, mimohod motocikala i starodobnih vojnih vozila, taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH, a predstavljene su i brojne braniteljske zadruge.

Više fotografija pogledajte u GALERIJI.

Foto: Goran Leš
Video: Eddy Meštrović