Obilježeno 120 godina Splitskih toplica

Obilježavanje 120 godina uređenja i početka rada Splitskih toplica smještenih kraj ljekovitih sumpornih izvora u centru grada Splita u zgradi koja je zaštićeni spomenik kulture upriličeno je 26. travnja 2023.g. Izgrađena 1903. godine, ova je secesijska impozantna građevina imala značajnu ulogu u razvoju rehabilitacije ovoga područja.

Obraćajući se djelatnicima Splitskih toplica i čitavog Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović istaknuo je da je ova zgrada i ustanova dio identiteta grada Splita za koji brojne sugrađane vežu lijepe uspomene. „Puno je generacija naših kolegica i kolega fizioterapeuta, medicinskih sestara, zdravstvenih i drugih djelatnika radilo ovdje za naše sugrađane. I ja sam bio pacijent Splitskih toplica i zahvalan sam svima koji su mi pružili svoje znanje i pomoć“, kazao je ravnatelj Meštrović i svim čestitao na radu i uspjesima.

Splitske toplice postale su dio KBC-a Split 1993. g. što je omogućilo njegov daljnji razvoj i napredak, a u tim prostorima sada djeluje Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju reumatologijom. Jedina je to ustrojbena jedinica KBC-a Split koja obavlja djelatnost na tri lokaliteta: Firule, Križine te Splitske Toplice. Radi specifičnosti uvjeta koji vladaju na lokalitetu Splitskih Toplica, djelatnicima Zavoda otežano je pružanje kvalitetne medicinske skrbi sa medicinskog, ali i organizacijskog aspekta. Naime zbog smještaja u samom centru grada koji je pješačka zona otežan je pristup lokalitetu, a uzmemo li u obzir kako su korisnici usluga fizikalne terapije i rehabilitacije teško pokretne osobe i najvećim dijelom s ozljedama nogu ili kroničnim bolestima lokomotornog sustava, radi se o značajnom i velikom problemu za pacijente.

Kako bi se za pacijente unaprijedila kvaliteta zdravstvene usluge i njezina lakša dostupnost ravnatelj Meštrović je najavio da na jesen počinju radovi na starom odjelu za fizikalnu terapiju na Firulama koja je godinama zapuštena. Već je uređeno oko 500 kvadrata tog prostora, a kreće se s uređenjem i preostalih 750 kvadrata. „Imamo projektnu dokumentaciju, odabran je izvođač radova i očekujem najkasnije do kraja iduće godine da ćete raditi u boljim uvjetima za naše pacijente, u suvremeno opremljenom prostoru koji će biti dostupniji svima“. Navedeni prostori nekada su bili dio Zavoda, ali su 2008. godine započeti građevinski radovi koji nikad nisu završeni i prostor je neiskorišten. KBC Split je s Ministarstvom zdravstva osigurao 1.287.411,00 eura za uređenje i opremanje prostora.

Pročelnik Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju reumatologijom doc. dr. sc. Dinko Pivalica zahvalio je upravi KBC-a Split na svemu što se radi za Zavod posebno istaknuvši uređenje prostora na Firulama koji će udovoljiti potrebama pacijenata Splita i okolice za fizikalnom i rehabilitacijskom skrbi. Uvesti će se više terapijskih modaliteta i na taj način ubrzati i pospješiti proces liječenja i rehabilitacije, povećati će se broj usluga i podići kvaliteta rada, što doprinosi ukupnom poboljšanju zdravstvene skrbi naših sugrađana. „Zavod je na lokalitetu Splitskih toplica djelovao i sa stacionarom do 2014.g., ali se taj dio zbog neadekvatnih prostornih uvjeta preselio na Križine gdje funkcionira također u novouređenim prostorima“. Naglasio je kako su djelatnici na svim lokacijama zbog svoga kvalitetnog rada i pristupa pacijentu ponos Zavoda, a posebnu čestitku uputio je djelatnicima u Splitskim toplicama.

Glavna terapeutkinja Emilija Jurić ponosna je na sve svoje kolege, posebno one koji su cijeli radni vijek proveli u Splitskom toplicama i odrađivali veliki posao za bolnicu i pacijente. „Radujemo se boljim uvjetima rada na Firulama no vjerujem da će svi djelatnici Splitskih toplica velikim dijelom svoga srca i duše ostati u ovoj zgradi“, zaključila je.

Zadovoljna radom u Toplicama je Anđelka Meštrović koja kao fizioterapeut Zavoda radi od 1979.g. Kaže da su joj 44 godine rada u Toplicama prošle brzo i da ju za svaku od njih vežu lijepa sjećanja na kolege i pacijente. 2007. g. timu se pridružila i viša terapeutkinja Andrea Majice koja je i mentor studentima koji dolaze u Zavod na kliničku praksu, a koja je posvjedočila da su tom suradnjom zadovoljni i studenti i djelatnici Zavoda.

Komercijalno korištenje Kupališta nad sumpornim vrelima za koje se vjeruje da ih je koristio i car Dioklecijan započelo je već 1821.g., a splitske ljekovite vode bila su poznate i popularne po čitavoj Europi te su dobile nekoliko važnih priznanja. Veliki korak u razvitku Kupališta zbio se 1903.g. i 1910.g. kada su sagrađene dvije nove moderne secesijske zgrade, po projektu arhitekta Kamila Tončića što je omogućilo rad tokom čitave godine. Splitske toplice bile su u privatnom vlasništvu od njihovih početaka sve do 1948. g. kada postaju opća narodna imovina pod upravom Ministarstva narodnog zdravlja NR Hrvatske, Uprave kupališta u Zagrebu. Zbog svoje kulturne i povijesne znamenitosti 1962.g. „Splitske toplice“ postaju zaštićeni spomenik kulture. Sredinom prošlog stoljeća „Splitske toplice“ tadašnje kupališno lječilište pri Domu narodnog zdravlja u Splitu, postaju samostalna ustanova, koja razvija i ostale oblike fizikalne medicine. Zgrade koje čine kompleks „Splitskih toplica“ renovirane su u periodu od 1986.g. do 1990.g. kada je povećana njihova funkcionalnost, ali se zbog nedostatka financijskih sredstava za uređenje prizemnog dijela prestalo s korištenjem sumpornih voda. Od 1. siječnja 1993.g. „Splitske toplice“ dekretom Ministra zdravstva Republike Hrvatske prestaju biti samostalna ustanova i postaju Odjel za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Kliničkog bolničkog centra Split.

U Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom dnevno se obradi oko 120 pacijenata kroz preglede i oko 300 pacijenata kroz fizikalnu terapiju tj. ambulantno liječenje. Otvaranjem dijela novih prostora na Firulama na tu lokaciju se upućuju pacijenti koji su doživjeli neku akutnu traumu stoga imaju individualan pristup terapeuta u toj prvoj fazi oporavka. Također na toj lokaciji uređen je i Odjel za dječju neurorazvojnu fizioterapiju. Na Križinama je veliki pogon na kojem se rade individualne i grupne terapije, a tamo je i stacionar kapaciteta 49 kreveta. U Toplicama od usluga pruža elektroterapija, kineziterapija, parafinoterapija, magnetoterapija i laseroterapija.