Od ponedjeljka natječaj za državne stipendije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u ponedjeljak, 13. siječnja, raspisuje natječaj za dodjeljivanje stipendija redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, te studentima s invaliditetom na poslijediplomskim sveučilišnim studijima za 2014. godinu. Kako je priopćeno, dodijelit će se najmanje 2650 stipendija, s naglaskom na stipendije za studente slabijega socijalno-imovinskog statusa, za što je u državnome proračunu osigurano 46 milijuna kuna.

Istodobno, Ministarstvo je ove godine prebacilo 11,1 milijuna kuna na sveučilišta i Vijeće veleučilišta i visokih škola jer su oni u potpunosti preuzeli na sebe isplatu stipendija osobito darovitim redovitim studentima. Uz to, Ministarstvo je osiguralo još četiri milijuna kuna za stipendije koje će se u ovoj godini dodijeliti uz pomoć Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu. Ukupno je, dakle, za studentske stipendije osigurano više od 61 milijun kuna, gotovo 20 milijuna kuna više nego prošle godine. Povećan je i iznos mjesečnih stipendija, s prošlogodišnjih 500-800 kuna, na ovogodišnjih 1200 kuna.

Na natječaj za državne stipendije mogu se prijaviti svi redoviti studenti hrvatski državljani koji su upisani na preddiplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij, te studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija pod uvjetima određenim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

Ove godine svi će se kandidati moći prijaviti preko interneta, na elektroničkom obrascu, a više informacija bit će dostupno na web stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.