Održana tribina na temu novog zakona o poticanju zapošljavanja

U petak ujutro u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u organizaciji Savjeta mladih grada Splita održana je tribina na temu novog Zakona o poticanju zapošljavanja.

Gosti su bili ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, dogradonačelnica Splita Anđelka Visković te predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Marušić, a na tribini je prisustvovalo pedesetak mladih, većinom studenata.
Iako je ministar pokušao mladima objasniti kako od ovog Zakona upravo oni imaju najveću korist, veliki broj njih je izrazio skeptičnost i razočaranost što nakon petnaest godina školovanja moraju godinu i pol raditi besplatno, a pod izlikom „doškolovanja“. Mnogi studenti su izrazili i nezadovoljstvo trenutnim obrazovnim sustavom koji ih ne uči „zanatu“ i nisu spremni za rad odmah nakon stjecanja diplome. Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić ih je pokušao demantirati primjerima sličnosti obrazovnih sustava Lijepe naše i zapadnih zemalja (iako nije naveo primjere, već je samo ukazao da oni postoje), no Marušić je stao u njihovu obranu te rekao da njemu kao poslodavcu mladi dolaze uglavnom nespremni na posao i rad za koji su se školovali.

Ono što bi mladima moglo biti zanimljivo jest da je ministar već najavio izmjene ovog Zakona, a one bi trebale nastupiti tek od 1. siječnja 2013. te širenje obuhvaćenih skupina. Zašto trebamo toliko čekati nije htio objasniti, ali svaka promjena u obrazovnom i sustavu zapošljavanja mladih je i više no dobrodošla jer gore od ovoga ne može biti...

Podsjetimo, u Splitu je gotovo 40 posto mladih sa završenim fakultetom nezaposleno! A ta brojka svakim danom raste i raste.