Odvoji nekoliko sati za okoliš

Udruga mladih "Metronom" iz Klisa i Povijesna postrojba "Kliški uskoci", u suradnji s Centrom za volontiranje Split u subotu zajednički organiziraju akciju čišćenja spomeničkog kompleksa Tvrđave Klis. Okupljanje volonterki i volontera iz navedenih udruga zakazano je za 10 sati pred glavnim ulazom u Tvrđavu, a čišćenje je planirano do subotnjeg sumraka. Osim prikupljanja ambalažnih i sličnih vrsta otpadaka, što su ih, neprimjereno odložene, za sobom ostavili pojedini posjetitelji, veći dio unutrašnjosti Tvrđave kroz akciju bi trebao biti oslobođen korova, suvišnog raslinja i suhih grana na stablima.

Akciji se mogu priključiti i svi ostali zainteresirani građani, koji su spremni provesti dan u prirodi i pritom učiniti dobru stvar za zajednicu, a sa sobom je potrebno ponijeti tek nešto od odgovarajućeg alata za čišćenje. U slučaju kišnog nevremena, akcija se odgađa do prve sljedeće prigode.

Generalni cilj ove i svih budućih sličnih akcija je podizanje razine svijesti o nužnosti znatno boljeg tretmana naše bogate kulturno-povijesne baštine, a sad je riječ o Tvrđavi Klis, jednom od povijesno najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja na hrvatskom tlu, onda zasigurno i mnogo kvalitetnijoj ukupnoj valorizaciji.

A volontirati možete već i ovog četvrtka kada će od 14 do 16 sati više od 100 stabala maslina posađenih u masliniku Centra Juraj Bonači bit obrano u zajedničkoj akciji udruge maslinara „Lotnjak“ iz Klisa s korisnicima Centra na Firulama.  Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači raspolaže s velikom površinom vrta, a 1992./93. planski je organizirano uređenje vrta i sadnja maslinika. Danas, 20 godina poslije,  mogu se podičiti s više od 100 plodnih stabala maslina.  Prošle je godine ubrano 650 kg maslina i napravljeno 105 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje se flaširalo ili pretvorilo u ekološki sapun.