Otvoren Tehnološki park Split

Na području zone Dračevac jučer je otvorena centralna zgrada Tehnološkog parka Split, najvećeg ICT Huba u Hrvatskoj!

Na površini od 17,5 tisuća kvadrata nalaze se uredski prostori za mikro, male i srednje poduzetnike, inkubacijski uredi za poduzetnike početnike, coworking zona, konferencijski centar s četiri dvorane, sale za sastanke, Smart City i 3D laboratorij, kao i prostori za prateće sadržaje poput restorana, dva caffe bara, fitness centra, trgovine i dječjeg vrtića.

„S velikim ponosom stojim ovdje na pragu novog poglavlja za naš grad. Danas otvaramo vrata našeg najvećeg i najmodernijeg tehnološkog parka, središta modernih tehnologija, kreativnosti i poslovnih ideja. Ovo mjesto nije samo zgrada, već mjesto budućnosti gdje se ideje pretvaraju u stvarnost, stvarajući nova radna mjesta i prilike za sve naše sugrađane. Ovaj dan predstavlja veliki korak naprijed za Split i cijelu Hrvatsku. Pokazujemo svijetu da smo moderan, suvremen grad i zemlja koja ima ideje, ljude i kapacitete za ostvarivanje velikih projekata. Ova zgrada simbol je početka novih velikih stvari koje će se ovdje dogoditi“, poručio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak zahvalivši svima koji su od početka uključeni u ovaj kompleksan i jedan od najvažnijih projekta Grada Splita.

O kompleksnosti projekta govori i njegova financijska težina. Naime, gradnja je financirana kroz dva projekta, „Izgradnja i opremanje centralnog objekta Tehnološkog parka Split - Dračevac“ i „Razvoj zone Dračevac – Tehnološki park Split - Dračevac“ čija je ukupna vrijednost 21.866.655,48 EUR, od čega se 13.945.747,52 EUR sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Radove na rekonstrukciji nekadašnje vojarne sv. Križ u impozantni objekt izvela je tvrtka Strabag d.o.o., uz stručni nadzor tvrtke Trames d.o.o.

Pridružujući se čestitkama svima uključenima u projekt, predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je na preduvjet za njegovu realizaciju - Odluku Vlade o donaciji vrijednog prostora bivše vojarne sv. Križ, donesenoj na sjednici Vlade održanoj 2018. godine u Splitu, uoči blagdana sv. Duje.

„Ovaj centar je svojevrsna prekretnica – „game changer“ za Split u pogledu mogućnosti za industriju koja se bavi visokim tehnologijama, a koja će omogućiti mladim, pametnim i kreativnim ljudima da iskoriste ovaj prostor za kreiranje kompanija, plasiranje ideja i privlačenje ulagača. Ovaj ogroman kapacitet šansa je za Split da se, uz sveučilišno, kulturno, turističko, prometno i sportsko, profilira i u tehnološko središte, naglasio je premijer Plenković.


Dani otvorenih vrata Tehnološkog parka Split

Razvojna agencija Split - RaST d.o.o. kao upravitelj Tehnološkog parka Split organizira Dane otvorenih vrata za poduzetnike koji žele postati korisnici novootvorenog inovacijskog huba. Tijekom Dana otvorenih vrata, koji traju od 24. srpnja do 23. kolovoza, zainteresirani poduzetnici mogu se bolje upoznati s mogućnostima i sadržajima u sklopu parka. Prijave su otvorene i dostupne na web stranici https://tps.com.hr/. U sekciji „Postani stanar“ objavljena je i dokumentacija koja pojašnjava uvjete prijave poduzetnika za korištenje usluga TPS-a, a u svrhu što bolje i pravovremene pripreme za prijavu na javne pozive koji će biti aktivni od 19. kolovoza. Radi se o ukupno tri javna poziva/natječaja, i to: za poduzetnike početnike do 5 godina starosti, za mikro, male i srednje poduzetnike te za dugotrajni zakup prostora sadržaja komercijalnog tipa.