Ove subote akcija "Sat za planet Zemlju"

I ove godine krajem ožujka na sat vremena gase se svjetla u većim gradovima diljem svijeta. U subotu 19. ožujka u 20:30 sati i vi ugasite rasvjetu u svojim domovima na sat vremena, a za veći doživljaj prošetajte do najpoznatije znamenitosti u Vašem gradu koja će biti u mraku.

WWF u sklopu Sata za planetu Zemlju (Earth Hour) poziva ljude diljem svijeta da se pridruže globalnom pokretu u borbi protiv klimatskih promjena. Hrvatska se ovoj akciji pridružila 2009. godine, dok ove godine sudjeluju čak 42 hrvatska grada poput Drniša, Metkovića, Nina, Splita, Zagreba, Varaždina, Dubrovnika, Gospića, Rijeke, Pazina, Pule,...

Sve je započelo 2007. godine u australskom Sydneyu, kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2 000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. Već iduće godine u akciji je sudjelovalo više od 50 milijuna stanovnika u 35 zemalja, te je postala globalni pokret. Svjetske znamenitosti poput sydneyskog Harbour Bridgea, CN tornja u Torontu, mosta Golden Gate u San Franciscu ili rimskog Koloseuma bile su u mraku, kao simboli nade za promjene koje su hitnije iz sata u sat.

Bit akcije "Sat za planet Zemlju" nije ušteda električne energije ušteđene u tom satu isključivanja, već da se jednim takvim vizualnim efektom podsjeti na važnost svakodnevnog djelovanja s ciljem očuvanja Zemlje.