Počinje uređenje novog prihvatilišta, ne zna se tko će ga voditi

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar svjestan je u kakvom je stanju prihvatilište za beskućnike koje vodi udruga MoSt, no poziva na strpljenje dok se ne uredi novo u nekadašnjim prostorijama Centra za socijalnu skrb u Gundulićevoj ulici. Nakon što je dopredsjednik MoSt-a Dado Lelas u javnost pustio stravične fotografije derutnog prihvatilišta kojim caruju štakori, Baldasar kaže da bi uskoro trebalo početi preuređenje novih, 720 metara četvornih velikih prostorija, a da je do odgode došlo zbog komplicirane procedure prijenosa vlasništva sa Centra za socijalnu skrb na Grad Split.

- Negdje oko Božića ta je procedura dovršena i potpisali smo ugovor o prijenosu, a ovih dana počinje uređenje sanitarnih čvorova, kupaonica i drugih prostora. Nažalost, to će potrajati, pa ne vjerujem da će sve biti gotovo do ljeta, kaže Baldasar.

Nove komplikacije mogle bi nastati kad se bude odlučivalo tko će upravljati prihvatilištem. MoSt je dosad bio jedina udruga koja se time bavila, a nije baš zanemariv ni doprinos koji su dali da bi nove prostorije u Gundulićevoj dobile baš tu namjenu. Baldasar kaže da će se o tome odlučivati kad novo prihvatilište bude dovršeno, no da postoje dvije opcije - ili će ga voditi sam grad, ili će se raspisati natječaj za udruge koje bi se bavile tim poslom.

- MoSt je dosad odlično radio taj posao, i moguće da će imati prednost, ali ne bi bilo ni korektno ni zakonito unaprijed im davati posao vođenja prihvatilišta. Nekoliko udruga je pokazalo zanimanje za to, no ne mogu reći koje dok ne odlučimo hoće li se raspisati natječaj. Budemo li se odlučili za varijantu da grad upravlja prihvatilištem, nećemo zapošljavati nove ljude, nego ćemo iskoristiti dio ljudi koje imamo u službi za socijalu, najavio je Baldasar.

Tko bi, pak, preuzeo njihov uredski posao, nije odgovorio.