Politički spam Nacionalnog foruma

Dobar rezultat u nekoj anketi - bila ona "prava" i utemeljena na realnoj metodologiji, ili pak neka na internetu - može se postići na razne načine. Recimo, ma koliko to dijelu naše političke scene izgledalo nevjerojatno, može se postati relevantan vlastitim djelovanjem, privlačenjem birača idejama i radom. Ili, pak, angažirati rodbinu, prijatelje i stranačke aktiviste da bjesomučno klikaju po portalskim anketama, ili nazivaju kakav 060 broj i hvale svoju stranku ili pojedinca.

U skladu s onim kako se i inače predstavljaju, Nacionalni forum - za kojeg se obično kaže "stranka dr. Nikice Gabrića" - izabrao je i ovdje "treći put". Pribavili su određeni, vjerojatno veliki broj e-mail adresa, i jednostavno im poslali poziv da "pomognu klikom", odnosno da odu na jedan nacionalni portal i tamo u anketi glasuju za Gabrića kao najboljeg premijerskog kandidata. To što u najmlađoj hrvatskoj stranci misle da u našoj zemlji postoji nešto kao "izbori za premijera", kako piše u mailu, čak je i manji problem. Veći je taj što su na glasovanje "klikom" pozvani i ljudi, tko zna koliko njih, koji nikad nisu poslali zahtjev Nacionalnom forumu da im šalje ovakve poruke. Adrese su dobijene na način koji znaju samo u informatičkom timu pošiljatelja, i to stvari čini još nešto težim jer za takve podatke postoji i stanovito tržište. Naravno, svaku, pa i ovu poruku jako je lako izbrisati. No, u svijetu interneta postoji definicija kojom je ova pojava najbolje opisana, koja ovakve poruke naziva onako kako ih treba nazvati, i koja glasi:

"E-mail spam, poznat i kao junk e-mail, ili e-mail smeće, je slanje identičnih ili skoro identičnih netraženih ili neželjenih poruka velikom broju primatelja".