Povratak Bajamontuše sve bliži

Inicijativa za povratak Monumentalne fontane se nastavlja. Nakon brojnih previranja i polemika, polako se ipak nazire kraj cijele sapunice. Naime, još 20. ožujka ove godine Povjerenstvo za pripremu i provedbu natječaja i postavljanje spomenika je donijelo odluku o ponovom vraćanju legendarne fontane.

„Umjesto do sada predložene nove fontane, predlažemo rekonstrukciju stare fontane izrađene krajem 19. a srušene iza ideološkog razdoblja 1947. godine. Kako je fontana bila simbol Grada na svim razglednicama, mišljenja smo da bi nakon 65. godina od njezinog rušenja to ponovno postala, a turisti i obitelji bi se rado ispred nje fotografirali. Treba je osloboditi od mraka u kojem se nalazi i neka postane spomenik SLOBODE I POMIRENJA svih građana grada.“ stoji u zaključku komisije.

Time je okončana špekulacija o postavljanju nikad u potpunosti definiranog „spomenika slobodi“ kojeg su trebale krasiti glave zaslužnih Hrvata. Vladajući su očito shvatili da lanjskih 14,000 potpisa na peticiji za vraćanje Bajamontuše ipak donekle govori o tome kako dišu građani Splita.

Kako je, prema tvrdnjama odgovornih, financijska konstrukcija već osigurana donacijama, jedan od posljednjih koraka k vraćanju fontane je odobrenje Konzervatorskog zavoda, predvođenog Radoslavom Bužančićem. Njegov dosadašnji stav je bio relativno konzervativan, no kipari uključeni u izradu skulptura za fontanu ne odustaju od nauma da ga razuvjere od misli kako faksimilnu obnovu nije moguće dovoljno kvalitetno izvesti.

 

 

 

Akademski kipar Robert Jozić (nije na fotografiji) predano radi na gipsanoj skulpturi Nereide, u mjerilu 1:1. Nakon već izrađene verzije u mjerilu 1:2, ovaj put se ide na izradu svih detalja koji su krasili kip božice. Za rekonstrukciju se koriste stare fotografije i nacrti. Rad je još u gruboj fazi, a konačni rezultati se očekuju do kraja godine. Ako projekt dobije zeleno svjetlo, krenut će se u izradu svih potrebnih kamenih skulptura koje će se na koncu ugraditi u samu strukturu fontane, čija je izgradnja daleko manje kompliciran zahvat. U klesanje skulptura bi bio uključen nešto širi krug ljudi, s ciljem da se svi radovi privedu kraju u razumnom vremenskom roku.

 

 

 

Ovim projektom bi bila ispravljena povijesna nepravda koja je iz čistog hira nanesena Splitu prije 65 godina. 1880. godine svaki tadašnji građanin je na neki način doprinjeo gradnji Bajamontuše. I oni najsiromašiniji su odvojili ono malo što su imali, što im je kasnije omogućilo da ponosno stanu pored nje i s pravom kažu da je njihova. Obnovljena će biti fontana koja od samog početka simbolizira ono što je najbitnije za funkcioniranje jednog grada – zajedništvo. Upravo ono čega zadnjih godina sve više manjka u Splitu. Neka nam to svima bude podsjetnik na jedno humanije vrijeme, kao i inspiracija za bolje sutra.